”Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” – o mărturie de credinţă şi o demonstraţie de patriotism

Miercuri, 12 iunie, la Restaurantul Mioriţa a avut loc lansarea cărţii generalului în rezervă Aurel I. Rogojan,  „Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale”. Volumul conţine 570 de pagini structurate pe opt capitole, care oferă cititorului un tablou cuprinzător asupra evoluţiei României din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv perioada „Războiului Rece”, până în zilele noastre. Cartea este scrisă de un om informat care s-a bazat pe o documentaţie solidă.

DSCN04081

Autorul a lămurit cât se poate de bine evenimentele din decembrie 1989. Alături de autorul cărţii, gen.(r) Aurel L. Rogojan, a participat la lansare şi generalul în rezervă Iulian Vlad, fost Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne şi şef al Departamentului Securităţii Statului, înainte de evenimentele din decembrie 1989. Dintre oficialitățile locale au participat Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Cristian Sasu, subprefect al judeţului Satu Mare, Gheorghe Toduţ, consilierul Direcţiei Judeţene pentru Culte şi Patrimoniu Naţional Satu Mare, Teodor Ardelean, fost senator de Maramureş, directorul Bibliotecii Judeţene Maramureş, Lucian Cucuiet, Directorul Arhivelor Naţionale, filiala Satu Mare, col.(r) Gheorghe Mărieş, fostul şef al Securităţii Mureş. Moderatorul întregii activităţi a fost prof. Teodor Curpaş, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi realizator la un post local de televiziune. Lansarea cărţii a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din SRI şi Asociaţia Civică Tempora.

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare l-a felicitat pe autor spunând că a scris o carte realmente valoroasă care vine să limpezească o serie de aspecte privind locul şi rolul Securităţii Statului, precum şi aspectele legate de evenimentele din decembrie 1989. Valoarea cărţii este atestată şi de faptul că la lansările anterioare s-a propus ca această lucrare să fie introdusă ca manual de studiu la Academia de Informaţii. Subprefectul Cristian Sasu a arătat că lucrarea generalului Aurel Rogojan tratează o istorie trăită de cei mai mulţi dintre noi. Gheorghe Mărieş, fostul şef al Securităţii Mureş, a împărtăşit aspecte interesante din timpul evenimentelor din decembrie 1989, lămurind rolul jucat de Securitate în acele zile. Dr. Lucian Cucuiet a scos în evidenţă faptul că lucrarea are la bază o documentaţie temeinică şi un conţinut foarte bogat. Autorul demonstrează o temeinică cunoaştere a domeniului tratat, el fiind până în decembrie 1989 şeful de cabinet al generalului Iulian Vlad. Fostul senator Teodor Ardelean a amintit că “Securitatea a fost o instituţie de elită, care a avut drept misiune apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României”. Alexandru Petriceanu, din partea Editurii Compania, editura la care a apărut cartea, a subliniat ideea că ”datorită activităţii depuse de Securitate, în diplomaţie, s-au putut deschide uşi care altfel ar fi rămas închise”.

DSCN0409

Cei prezenți au ascultat cu mare interes cuvântul generalului Iulian Vlad, care a mărturisit că a luat contact cu realităţile sătmărene încă din anul 1952. Consideră că este pe deplin justificat demersul istoricilor în studierea perioadei Războiului Rece, pentru a se afla adevărul istoric. Printre aceşti istorici se numără academicianul Dinu C. Giurescu şi regretatul istoric Gheorghe Buzatu. După răsturnarea bruscă a regimului totalitar, în decembrie 1989, toată blama a fost aruncată pe nedrept asupra Securităţii. Trebuie spus că atunci, aparatul Securităţii a depus armele şi muniţia care a fost preluată de Ministerul Apărării Naţionale. Cartea demostrează însemnătatea Serviciilor de Informaţii în cadrul statului. Autorul nu lasă loc interpretărilor false şi aduce un omagiu eroilor căzuţi la datorie. Adresându-se auditorului, gen. (r) Aurel Rogojan s-a referit la necesitatea de a continua toate demersurile pentru întărirea în continuare a identităţii naţionale. Cartea este un omagiu adus tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea independenţei şi suveranităţii României. Generalul Aurel Rogojan a fost convins că Serviciul Român de Informaţii va juca şi în continuare un rol important între  instituţiile statului, într-o lume în care globalizarea se manifestă tot mai pregnant iar pericolele la adresa României nu au dispărut.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 iunie 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to ”Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” – o mărturie de credinţă şi o demonstraţie de patriotism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.