Jandarmii au desfășurat o acțiune de prevenire a delincvenței juvenile, la Școala Gimnazială Beltiug

Luni, 17 iunie, cu începere de la ora 9.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a desfăşurat o acţiune de prevenire a delincvenţei juvenile la elevii Şcolii Gimnaziale Beltiug. Acţiunea s-a desfăşurat la solicitarea şcolii de a sprijini demersul educaţional, în sensul creşterii şi educării elevilor într-o societate «Fără violenţă!» şi are la bază acordul partenerial încheiat între cele două instituţii.

P1130612

Astăzi, jandarmii sătmăreni, la solicitarea directorului şcolii, profesoara Aurora Badea, i-au instruit pe elevi cu privire la faptele de natură penală şi contravenţională, le-au vorbit despre materialele pe care le utilizează, despre armamentul uşor şi greu din dotarea instituţiei, despre ţinuta jandarmilor. Jandarmii au dorit să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la respectarea normelor de conduită şi a legii atât pe timpul cât sunt la şcoală, cât şi în timpul lor liber, acasă sau pe stradă.

După prezentarea aspectelor teoretice, oamenii legii au urmărit atragerea audienţei spre dialog şi expunerea propriei păreri cu privire la violenţă şi la modul in care trebuie să acţioneze în caz de violenţă. Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să stea departe de fenomenul violenţei, iar dacă sunt martori sau chiar sunt implicaţi în violenţă, cum trebuie să acţioneze imediat. Un aspect esenţial al acestei acţiuni a fost conştientizarea elevilor cu privire la faptul că a fi violent nu înseamnă a fi puternic şi totodată «Violenţa nu te face mai puternic!».

P1130762

Violenţa, cu toate formele ei, este o realitate care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate,  chiar şi în şcoală, unde există un nivel de indisciplină inerent, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. În general, faptele antisociale cel mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin: injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări. Pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, însă care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave.

Pentru a face întâlnirea dintre cele două instituţii mai atractivă pentru copii, jandarmii au pregătit surprize elevilor. Astfel, după ce le-a fost prezentată trusa criminalistică elevii au putut testa modul de amprentare, fiind îndrumaţi de specialistul Jandarmeriei, plt. Oros Florentin. Apoi, plt.Turtoi Ovidiu şi plt. Moisa Lucian, ambii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil au amenajat un mini poligon de tragere unde elevii au avut posibilitatea de a testa tragerea cu arme airsoft.

P1130733

Elevii au fost foarte încântaţi de cele prezentate, iar la final au făcut poze cu jandarmii şi materialele acestora. Activitatea a fost apreciată ca o reuşită de către cei prezenţi, aceştia având astfel prilejul să manipuleze armele,  să tragă cu arme airsoft, sub atenta supraveghere a jandarmilor. Şi pentru că se apropie cu paşi repezi vacanţa, jandarmii le-au transmis copiilor şi cadrelor didactice vacanţă plăcută cu mult soare şi multe bucurii şi să nu uite să respecte regulile de conduită şi pe timpul vacanţei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 17, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.