Cum faci față caniculei? Iată recomandările Direcției de Sănătate Publică Satu Mare

Vremea a adus necesitatea măsurilor pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. În ceea ce priveşte populaţia, se recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 17.00.

kafswnasÎn perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (2-3 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia, supe, ceai de plante) la fiecare jumătate de oră. Este bine să consumaţi în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete. O doză de iaurt aduce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Se recomandă reducerea consumului băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).

Dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată pentru prevenirea insolaţiei şi şocului termic: pălării de soare, haine lejere, din material subţire, din fibre naturale, de culori deschise. Legarea unei batiste udate la încheietura mâinii contribuie la răcorirea corpului, fără riscul de a răci. În caz de nevoie, dacă este posibil, retrageţi-vă în spaţii cu aer condiţionat. Încercaţi să vă răcoriţi cu duşuri frecvente, cu apă călduţă.

Folosiţi creme şi loţiuni cu protecţie UV, şi nu uitaţi: radiaţiile UV pot fi puternice şi dăunătoare chiar dacă nu sunt temperaturi foarte ridicate, cauzând arsuri ale pielii şi predispunând pentru apariţia cancerului de piele.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.).

Nu lăsaţi copii mici expuşi la soare direct, şi nici închişi în maşină.

Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi cu boli cronice) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 iunie 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.