La Biblioteca Judeţeană s-a deschis expoziţia „Cărturari sătmăreni cu preocupări în domeniul limbilor clasice”

În organizarea Consiliului Judeţean Satu Mare şi a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, joi, 20 iunie a avut loc vernisajul expoziţiei „Cărturari sătmăreni cu preocupări în domeniul limbilor clasice”, care a adus în faţa celor prezenţi un număr de 20 de intelectuali care şi-au legat numele, într-o parte a vieţii lor, de Satu Mare, având preocupări în domeniul limbilor clasice. Expoziţia este rodul muncii de cercetare desfăşurate de dr. Viorel Câmpean şi Marta Cordea, care au identificat un număr de 20 de cărturari sătmăreni, atât români cât şi maghiari, cu studii la cele mai celebre universităţi ale vremii.

DSCN0434Şirul acestora a fost deschis, cronologic, de Budai Ézsaiás, originar din Pir, cu studii în Olanda şi Anglia. A ajuns episcop reformat şi profesor la Colegiul Reformat din Debrecen. A elaborat 15 lucrări teologice şi lingvistice. Printre primii români sătmăreni cu preocupări cărturăreşti, se numără Moise Sora Noac, membru fondator al Astrei sătmărene, colaborator la „Gazeta Transilvaniei”, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, „Magazin istoric pentru Dacia”. A tradus din Vergiliu şi Ovidiu şi a dedicat Hurezului o „Statistică”, iar la Buda a tipărit, în 1843, o carte de rugăciuni.

Tot cu preocupări în domeniul limbilor clasice au fost menţionaţi Theodor Kövári Chioreanul, care a fost profesor la Beiuş şi a scris un Dicţionar latin-român, Lugossy József, un lingvist erudit, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, Gyurits Antal, notar al Tablei regale, iar din 1859 profesor la Liceul Catolic din Satu Mare, remarcându-se printr-o serie de traduceri din latină. O rodnică activitate didactică la Satu Mare a avut şi Bakcsy Gergely, el fiind o perioadă şi directorul Liceului Reformat. Atât profesori cât şi cărturari cu preocupări lingvistice, în special traducători, au mai fost Traian Fărcaş, originar din Hodişa, Ioan Fersigan care a ajuns profesor la Beiuş, Vasile Lohan, din Negreşti-Oaş, cel care a fost primul profesor român al Liceului „Mihai Eminescu” din Satu Mare, Alexandru Coriolan Pteancu, doctor în litere şi limbi clasice, Francisc Groza, o personalitate marcantă a culturii sătmărene, căruia dr. Viorel Câmpean, Marta Cordea şi dr. Ovidiu T. Pop i-au dedicat recent un amplu studiu. Tot profesor la Liceul „Mihai Eminescu” a fost şi Terenţiu Olariu, doctor în filosofie.

O personalitate de excepţie a fost Ludovic Aloisie Tăutul, născut la Terebeşti. A studiat la Beiuş, Viena apoi la Roma. După o strălucită carieră didactică la Beiuş şi Oradea a ajuns consilier la Legaţia română de la Vatican. A publicat o serie de lucrări teologice şi istorice, dintre care se remarcă cele 15 volume de acte papale, cu caracter canonic-istoric, destinate unor popoare de rit oriental şi traducerea, în două volume, „Calea desăvârşirii creştineşti” de Alfonso Rodriguez.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 21 iunie 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.