Serialul „Urzeala tronurilor” a relansat turismul în Irlanda de Nord

Ballycastle şi Ballymoney sunt două localităţi nord-irlandeze legate între ele printr-un drum îngust, The Dark Hedges, pe marginea căruia cresc arbori tentaculari şi centenari. Legenda spune că pe acest drum sinuos domneşte o "femeie în gri", care ar putea fi fantoma unei servitoare asasinate în circumstanţe misterioase în urmă cu mai multe secole. Impresionantul drum The Dark Hedges se pretează astfel unor scenarii pline de misticism. Cu toate acestea, până în urmă cu puţin timp, "aproape nimeni nu venea aici", spune David McAnirn, un ghid turistic din regiune, citat de New York Times. "Astăzi, sute de vizitatori pot fi văzuţi în fiecare zi pe acest drum", a adăugat el. 

game-of-thrones-wallpaper-hd

Motivul din spatele acestui interes subit al turiştilor poate fi rezumat prin trei iniţiale: "GOT" ("Game Of Thrones/ Urzeala Tronurilor), serialul fantasy produs de postul american HBO, devenită o veritabilă serie cult, ale cărei filmări pentru cel de-al patrulea sezon au început în urmă cu câteva zile.

Deşi intriga din "Urzeala Tronurilor" se derulează într-un teritoriu imaginar, filmările se desfăşoară în locuri cât se poate de reale, în Islanda, Maroc, Croaţia şi, mai ales, în Irlanda de Nord.

Oficiul pentru Turism din Irlanda de Nord a decis să speculeze potenţialul turistic al serialului şi a editat un ghid al locurilor folosite pentru filmările de la "Game Of Thrones". Publicaţia The New York Times a alcătuit la rândul ei o hartă care conţine unele dintre aceste locuri devenite legendare. În plus, mai mulţi internauţi au localizat de o manieră exhaustivă scenele turnate pentru această producţie, sezon după sezon.

Într-o Irlandă de Nord încă afectată de războiul civil (peste 3.500 de morţi între anii 1969 şi 1998), pasiunea vizitatorilor pentru locurile în care s-a filmat "Game Of Thrones" reprezintă o gură de aer proaspăt.

Deşi capitala nord-irlandeză atrage de mai mulţi ani turişti interesaţi de istoria ei zbuciumată şi de zidurile ei de separare a celor două mari comunităţi religioase, în prezent denumite "zidurile păcii", ea încearcă astăzi să îşi schimbe imaginea. Inaugurat în urmă cu un an, foarte modernul Muzeu Titanic, consacrat locului în care a fost construit celebrul transatlantic, este un exemplu de valorificare a patrimoniului maritim şi industrial al unui oraş. Alături de reputata Queen's University, bibliotecile sale vechi de mai multe secole şi cu arhitectura sa victoriană, Belfast se poate lăuda şi cu o bogată viaţă culturală şi intelectuală.

Filmările pentru "Urzeala Tronurilor" au permis Irlandei de Nord să reamintească turiştilor din lumea întreagă că are peisaje care îţi taie respiraţia – în special Giant's Causeway, o formaţiune bazaltică constituită din coloane de lavă interconectate care plonjează în mare, castele medievale şi păduri spectaculoase.

Cu ocazia filmărilor de la acest serial, autorităţile din Belfast şi-au dezvoltat infrastructurile în ultimii ani şi au deschis studiouri cinematografice noi unde au fost turnate o parte din scenele pentru "Game Of Thrones". Această provincie autonomă din Regatul Unit a ştiut, totodată, să îi atragă pe producătorii serialului american şi prin argumente de ordin material, concretizate în special sub forma unor reduceri fiscale importante.

Strategia a avut un succes răsunător, întrucât, potrivit cifrelor raportate de Northern Ireland Screen Agency, serialul "Game Of Thrones" a adus deja economiei locale suma de 76,5 milioane de euro, contra unei investiţii de 10 milioane de euro. Aceste cifre le fac pe autorităţile nord-irlandeze să spere că vor putea să imite succesul repurtat de Noua Zeelandă de pe urma filmărilor pentru franciza "Stăpânul inelelor".

Sursa: realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 iulie 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.