Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, a fost revocat din Guvern

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În acelaşi dosar, Lucian Fenechiu, fratele ministrului, a primit tot o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune.După aflarea deciziei instanţei, Relu Fenechiu a demisionat de la conducerea ministerului.

fenechiuRelu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a fost condamnat, vineri, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. Procurorii ceruseră condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat, în repetate rânduri, că, dacă va fi condamnat, Relu Fenechiu îşi va pierde funcţia de ministru al Transporturilor.

Cu doar câteva ore înainte ca judecătorii să se pronunţe asupra dosarului "Transformatorul", Victor Ponta îşi exprima speranţa ca Fenechiu să fie achitat. "O să vorbesc cu dânsul, sper să fie achitat, dar ce pot eu să fac? Aştept…", a spus Ponta.

Relu Fenechiu a făcut public, joi, un documet cu informaţii pe care le considera relevante. El susţinea că, din analizarea probelor aflate la dosarul cauzei, rezultă contrariul celor reţinute în rechizitoriul procurorilor.

Relu Fenechiu a cerut o expertiză contabilă care ar fi demonstrat faptul că "produsele achizitionate de SISEE Electrica Moldova de la EUROPLUS şi FENE GRUP au fost revândute şi nu se poate vorbi de producerea vreunui prejudiciu". Mai mult decât atât, ministrul susţine că "înscrisurile din dosarul de urmarire penală sunt incomplete". Tot el spune că "nici Garda Financiară şi nici Parchetul nu au făcut demersuri pentru a completa evidentele lipsuri, dar au tras concluzii cu valoare de "adevăr"".

Pe data de 4 iulie, magistraţii au respins toate probele aduse de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi. Tot atunci, procurorul de caz a cerut instanţei supreme ca Relu Fenechiu, împreună cu ceilalţi inculpaţi, să primească pedeapsa maximă cu închisoarea de 15 ani. La ieşirea din sala de judecată, Relu Fenechiu a declarat că, în cazul unei condamnări, va demisiona.

În dosarul "Transformatorul", Relu Fenechiu este acuzat că, prin intermediul firmelor sale, ar fi vândut zeci de transformatoare vechi către Electrica Moldova, la un preţ supraevaluat. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest caz este de peste şase milioane de lei. Pe lângă ministrul Transporturilor, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi trei directori de la Electrica.  Decizia instanţei nu este definitivă.

Ponta a anunţat, cu câteva zile în urmă, că Relu Fenechiu va fi înlocuit în postul de ministru al Transporturilor dacă va fi condamnat şi nu a exclus varianta de a-şi asuma conducerea interimară a ministerului. Imediat după condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor. 

Sursa: Realitatea.net, foto: Ghimpele.ro

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 12, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.