Proiectul de lege al PDL pentru crearea ANPI apără întreprinzătorul român de neregulile publice

Protecție socială, da. Protecția întreprinzătorilor, de ce nu? Antreprenorilor, celor care țin în spate întreaga economie românească, de ce statul nu le asigură protecție? Cui se pot plânge aceștia în cazul în care se confruntă cu abuzuri ale instituțiilor de control ale statului?

9-intreprinzatori-ssPână astăzi, nimănui. Proiectul de lege pe care l-am depus alături de grupul parlamentar al PDL privind protecția întreprinzătorului din România poate fi găsit integral pe pagina web a Camerei Deputaților. Acest proiect de lege semnalează problemele și abuzurile asupra mediului de afaceri și propune înființarea Autorității Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului (ANPI). 

De ce e nevoie de această autoritate?

Ideea înființării acestei Autorități ne-a venit ca urmare a nenumăratelor sesizări din partea angajatorilor privați din România profund afectați de modul în care statul îi tratează – li se încalcă frecvent drepturi și libertăți economice, se confruntă cu întârzieri majore în plata prestațiilor sau lucrărilor efectuate pentru stat, cu penalități în plata arieratelor, cu abuzuri ale instituțiilor de control ale statului, cu neonorarea angajamentelor contractuale sau chiar cu nerespectarea legii.

PDL înțelege să îi protejeze pe întreprinzătorii privați, cei care au creat 3 milioane de locuri de muncă în România, pe care se sprijină statul român. Ei sunt cei care au reușit, în ultimii cinci ani, să mențină constant numărul de locuri de muncă în România, să plătească la termen impozitele și taxele datorate statului, să producă, să exporte și să crească economia românească. Economia se bazează pe întreprinzătorii privați, iar ei trebuie să fie protejați de abuzuri.

Întreprinzătorul din România nu a beneficiat niciodată de niciun fel de protecție împotriva abuzurilor statului. Carta Contribuabilului, elaborată de ANAF, nu oferă nicio șansă întreprinzătorului de a se apăra împotriva abuzurilor.

Ce prevede această inițiativă legislativă?

Inițiativa legislativă pe care am depus-o alături de colegii din PDL prevede expres drepturile și libertățile întreprinzătorului român, obligațiile acestuia și modalitățile prin care poate fi protejat de abuzuri. Odată devenită lege va stabili un cod de conduită clar al statului în raport cu întreprinzătorii privați.

Astfel, dacă statul nu va face plățile în termenii stabiliți de contract și nu va deconta TVA în termenul legal, va trebui să plătească penalități de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statul nu va putea aplica penalități unui întreprinzător privat față de care este dator și care nu și-a achitat taxele și impozitele.

Conform noii legi, statul va avea obligația de a onora, la timp, cererile de rambursare pe proiectele europene cu finanțare nerambursabilă și să plătească despăgubiri întreprinzătorului privat în caz contrar.

O altă obligație a statului va fi înștiințarea întreprinzătorului asupra controalelor fiscale sau ale altor autorități publice. În plus, statul nu va putea conduce controale abuzive prin autoritățile de control fiscale, sanitare, inspectorate de muncă sau de altă natură.

Care este misiunea și structura ANPI?

ANPI va avea ca principală misiune sancționarea acelor instituții care încalcă drepturile întreprinzătorului. Aceasta va fi o autoritate publică autonomă, sub control parlamentar, care se va autofinanța din amenzile aplicate.

ANPI va fi condusă de un Consiliu Director compus din 11 membri, din care 5 desemnați de confederații patronale, 5 numiți de Parlament la propunerea grupurilor parlamentare, și un reprezentat al Consiliului Concurenței.

Atribuţiile principale ale ANPI sunt legate de monitorizarea permanentă a mediului de afaceri din România, de reprezentarea intereselor întreprinzătorilor la toate nivelurile, de ameliorarea cadrului normativ naţional şi, mai ales, este autoritatea care verifică şi soluţionează sesizările legitime ale întreprinzătorilor.

Cum va lucra ANPI?

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Întreprinzătorului va decide prin vot sancţiuni îndreptate împotriva celor care au produs prejudicii pentru întreprinzători, modul de recuperare a prejudiciilor şi răspunderea în solidar a funcţionarului şi instituţiei care a produs prejudiciul. Valoarea amenzilor va varia între 10.000 lei și 500.000 lei. Amenzile vor rămâne în bugetul ANPI și vor asigura funcționarea instituției.

Întreprinzătorii ai căror drepturi au fost încălcate se vor putea adresa ANPI, în scris sau pe baza unui formular online, dacă în termen de 30 de zile aceștia nu vor obține un răspuns favorabil de la instituțiile competente. Autoritatea va comunica întreprinzătorului, în termen de 30 de zile, metodele de minimalizare a pierderilor. Apoi, ANPI va avea termen de 180 de zile pentru a înlătura toate cauzele ce afectează antreprenorul, a aplica amenzi unde este cazul și a recupera prejudiciul adus întreprinzătorului privat.

Andreea PAUL
Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Sursa foto: zf.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 19, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.