La Muzeul de Artă s-a deschis expoziția „Obiecte, subiecte”, a cinci artiști evrei

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat zilele trecute la vernisajul expoziţiei “Obiecte, subiecte”, organizată la Muzeul de Artă de Comunitatea Evreilor din Satu Mare.

DSC_1467

Alături de Adrian Ştef, la venisaj au participat preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare Nicolae Decsei, viceprimarul Marcela Papici, directorul Muzeului de Artă Satu Mare, Felicia Grigorescu, şi sculptorul Radu Ciobanu, alături de un numeros public.

DSC_1466

DSC_1469

DSC_1475

DSC_1477

DSC_1478

Adrian Ştef a apreciat în mod deosebit moştenirea lasată de comunitatea evreiască din Satu Mare, care şi-a pus amprenta în mod semnificativ asupra culturii şi civilizaţiei sătmărene. “Comunitatea evreiască din Satu Mare, prin istorie şi prin tradiţie, a fost întotdeauna o componentă pozitivă în Satu Mare, care a contribuit mult la istoria noastră, mai ales în ultimii 300 de ani. Comunitatea evreiască a fost puternic implicată în activităţile comerciale, meşteşugăreşti, bancare. Fără îndoială, prosperitatea interbelică a Sătmarului s-a datorat şi evreilor, întreprinzători iscusiţi. Din păcate, din cauza evenimentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi din cauza acelora de după 1945, comunitatea evreiască din Satu Mare s-a împuţinat. Istoria veche şi zbuciumată a evereilor sătmăreni, prezenţa lor de odinioară poate fi scoasă la lumină prin existența sinagogii de pe strada Decebal şi a caselor în care trăiau odinioară familiile Princz, Borgida, Schönberger, Spitz ori în pietrele funerare din cele doua cimitire evreieşti. Iar de azi, şi în această expoziţie de la Muzeul de Artă”, a spus Adrian Ştef.

Expoziţia de la Muzeul de Artă este un grupaj realizat de cinci artişti israelieni, care au în comun faptul că s-au născut în România dar trăiesc de mulţi ani în Israel. Expoziţia cuprinde lucrări de fotografie prelucrată, grafică, sculptură, instalaţii şi obiecte.

Grupul îi are în componenţă artiştii Arie Berkovitz, Digi Dekel, Belu Simon Făinaru, Yehudit Matzkel şi Philip Rantzer. Expoziţia a fost găzduită de mai multe muzee din România, printre care Muzeul Naţional de Artă Cluj Napoca şi Bistriţa.  Ei au mai fost prezenţi pe simezele româneşti şi în alte expoziţii de grup sau personale, precum şi în proiecte comune cu artişti români,  în ţară sau prin intermediul Institului Cultural Român, la Tel Aviv. Fiecare dintre artişti a avut expoziţii în mari centre culturale ale lumii precum Tokio, Bremen, Geneva, Milano, Chicago, Bruxelles, Melbourne, Paris, etc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 19, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.