Azi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Prooroc Ilie, făcător de minuni și patron al fulgerelor

În fiecare an, la data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este celebrat ca mare făcător de minuni, și aducător de ploi. El a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi închide cerurile.

sf-ilieSfântul şi Marele Prooroc Ilie a purtat o aprigă luptă pentru dreapta credinţă a poporului său. La cuvântul său, o cumplită secetă s-a abătut asupra pământului. Din porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie s-a dus la râul Chorrath (aici a fost ridicată mănăstirea Hozeva) pentru a duce apă pentru poporul său. Sfântul Ilie a mai săvârşit şi multe alte minuni. A redat viața unui băiat, băiatul văduvei la care stătuse. Sfântul Ilie nu a trecut la cele veşnice ci a fost ridicat la cer, demn de a vedea faţa şi chipul Dumnezeului întrupat alături de Moise şi de cei trei Apostoli în ziua Schimbării la Faţă. El s-a înălţat la cer cu o căruţă de foc trasă de cai.

Sfântul Ilie este considerat în popor ca fiind ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. De numele Sfântului Ilie se se leagă numeroase credinţe. Astfel, azi se mănâncă pentru prima dată în an roada nouă de miere. Sfântul Ilie este considerat şi patronul apicultorilor. De Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuiocul, care se pune la uscat, iar românii îşi aduc aminte de sufletele morţilor, îndeosebi de cele ale copiilor morți. Sfântul Ilie provoacă tunete, trăznete şi ploi. În tradiţia populară, se credea dacă plouă de Sfântul Ilie, atunci va ploua în continuare timp de 20 de zile. 

Sfantul-Ilie-colaj

Cu această ocazie, și noi urăm un sincer "La mulți ani!" tuturor românilor care astăzi își sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Fie ca Sfântul Ilie să îi ocrotească pe parcursul vieții pe toți cei care îi poartă cu cinste numele!  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 iulie 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.