Evul Mediu a fost reînviat la Ardud, timp de două zile

Cetatea Ardudului a fost sâmbătă și duminică un loc de poveste, cu tinerele domniţe şi cavalerii lup în cadrul Festivalului “Ardudul Medieval”. Muzică şi dans din epoca medievală, înfruntări cavalereşti, spectacole inedite, toate acestea i-au încântat pe vizitatorii cetăţii.

Prologul Festivalului Medieval a avut loc sâmbătă, 20 iulie, când a fost dezvelit bustul voievodului Bartolomeu Dragfi, amplasat în curtea Cetăţii din Ardud. După acest eveniment, Sala de conferinţe a Primăriei oraşului Ardud a găzduit un simpozion de istorie, tocmai pentru a sublinia rolul unor personalităţi care au marcat, veacuri la rând, trecutul Cetăţii Ardud dar şi al ţinuturilor Sătmarului. La eveniment au participat, alături de primarul Ovidiu Duma, care a făcut oficiile de gazdă, deputații Ovidiu Silaghi și Octavian Petric, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Rudolf Riedl, prefectul Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, precum și numeroși invitați.

În Evul Mediu, Bartolomeu Dragfi şi fiii acestuia şi-au pus amprenta pe dezvoltarea acelor ţinuturi. Despre rolul familiei Dragfi au vorbit dr. Marius Diaconescu de la Facultatea de Istorie din Bucureşti, dr. Livia Ardelean de la Arhivele Naţionale Cluj-Napoca dar şi cercetătorul sătmărean dr. Viorel Ciubotă.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat în cadrul simpozionului de istorie că prin dezvelirea bustului lui Bartolomeu Dragfi se aduce respectul cuvenit unei mari personalităţi a istoriei acestor locuri. “Bartolomeu Dragfi este un voievod mai cunoscut istoricilor decât publicului larg, care apare prea puţin în manualele de istorie poate şi datorită scurtei domni pe care a avut-o de doar şase ani, o perioadă însă zbuciumată. Prin tot ceea ce a făcut, în perioada când a fost voievodul Transilvaniei, dar şi în întreaga sa viaţă, Bartolomeu Dragfi şi-a pus amprenta pe istoria acestor locuri. Îl omagiem pe Bartolomeu Dragfi, cel care a ridicat Cetatea Ardudului, un mare voievod al Transilvaniei, a spus Adrian Ștef.

Manifestările au continuat duminică cu parada medievală, oficialități, domnițe și cavaleri defilând prin oraș până la Cetate. Apoi, pe scena amplasată lângă Cetate a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Medieval.

Președintele Adrian Ștef a declarată că așa cum Bartolomeu Dragfi a făcut din Ardud una din cele mai puternice cetăţi seniorale din nordul Transilvaniei, așa acum în zilele noastre, când vorbim tot mai multe de regionalizare, orașul Ardud își revendică pe bună dreptate statutul de Cetate a zonei Codru-Someș. “Această dorință a Ardudului de a-și prezenta trecutul atât de glorios poate fi un motor al dezvoltării orașului, poate atrage numeroși turiști, dar și investitori. Este remarcabil că după festivalul folcloric organizat în luna mai, acum are loc un festival medieval organizat impecabil, iar domnul primar Ovidiu Duma vă pregătește și o Zi a orașului Ardud foarte reușită. Prin aceste manifestări, Ardudul devine o capitală culturală a județului nostru”, a spus Adrian Ștef.

După deschiderea oficială a urmat apoi un program variat cu diferite demonstraţii şi activităţi menite să recreeze spaţiul de demult. Organizarea Festivalului Medieval aparţine Primăriei şi Consiliului Local al oraşului Ardud, respectiv Casei de Cultură “Augustin Mircea” din Ardud.

DSCF4019

DSCF4020

DSCF4023

DSCF4024

DSCF4030

DSCF4032

DSCF4039

DSCF4040

DSCF4044

DSCF4046

DSCF4050

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 21, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.