La Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” s-a deschis expoziția „Ştefan Mărcuş: Fiu al Sătmarului ce sunt”

Marţi, 30 iulie, în holul Centrului Cultural "G. M. Zamfirescu”, în organizarea Consiliului Local, Primăriei Municipiului Satu Mare și a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu”, a avut loc manifestarea expoziţională realizată de Asociaţia SAVO – scrierile vechiului oraş, dedicate artistului şi omului de cultură Ştefan Mărcuş. Ovidiu Mica, președintele Asociației SAVO, a prezentat cele circa 40 de reproduceri ale unor fotografii  şi documente privind viaţa şi activitatea lui Ştefan Mărcuş.

DSCN0458Au fost prezenți președintele Asociației SAVO, Ovidiu Mica, viceprimarul Radu Roca și directorul Centrului Cultural "G. M. Zamfirescu". În cuvântul său, viceprimarul Radu Roca a apreciat organizarea unei asemenea expoziţii, dedicate unei personalităţi marcante a Sătmarului interbelic. Ştefan Mărcuş s-a născut în 1886 în comuna Hodişa. A fost atras de artă încă în primii ani de şcoală. A avut o voce deosebită pe care l-a pus în valoare cu ocazia serbărilor şcolare şi a serviciilor divine. A terminat liceul la Oradea, apoi a studiat dreptul la Budapesta. A devenit solist al corului facultăţii. Ca bursier al Societăţii transilvane pentru fond de teatru român, a ajuns la Academia de artă din Viena. La Viena a devenit preşedintele Societăţii academice "România Jună”. După absolvirea Academiei, a evoluat într-o serie de oraşe din Cehia, Austria şi Germania. Cariera artistică i-a fost însă întreruptă de izbucnirea războiului. A fost mobilizat, ajungând la sfârşitul războiului la gradul de căpitan. În 1919 a devenit şeful poliţiei din Oradea iar în 1920 a fost numit director executiv al Operei române din Cluj, fără să-şi poată ocupa postul. În anul 1924, a devenit inspector al artelor şi teatrelor. Tot în acel an a devenit membru al Asociaţiei Ziariştilor din România. Între timp şi-a luat licenţa în drept devenind avocat. Politic a activat, din 1932, în Partidul Naţional Ţărănesc Ardelean. În 1932 i-a apărut studiul "Din trecutul Sătmarului” scriere care a stat la baza elaborării Istoriei comitatului Sătmarului.

DSCN0464

În cadrul manifestării, Dan Coza a făcut o amplă prezentare a evoluţiei teatrului pe meleagurile sătmărene. De la primele reprezentări teatrale care au avut loc în Grădina Kotro, cu legendara Cornelia Prielle, pînă la înfiinţarea în 1947 Teatrului "Constantin Nottara” apoi a Teatrului de Nord Satu Mare, cu cele două secţii română şi maghiară. 

DSCN0460

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 30, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.