Andreea Paul: Ponta risipește banii. Adio Competitivitate! De unde nu e, nu cere nici UE

Pentru crearea de locuri de muncă mai bine plătite sunt bani europeni și bani românești. Guvernul Ponta risipește acești bani. PDL cere guvernului Ponta:

baniSă nu mai amâne corecțiile solicitate de Comisia Europeană pentru deblocarea Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Altfel, pierdem șansa deblocării banilor europeni în luna septembrie 2013.

Clarificarea condițiilor în care vor fi alocate ajutoarele de minimis din bugetul public. Suspiciunile beneficiarilor potențiali sunt mari din cauza modificărilor succesive ale regulilor.

Bani europeni risipiți. În luna octombrie 2012, Comisia Europeană a pre-suspendat plăţile prin POS CCE. Adică peste 2,77 miliarde de euro destinați României nu au mai fost folosiți pentru modernizarea întreprinderilor românești, extinderea capacităților de producție, sprijinul financiar pentru achiziționarea de hardware și software, extinderea și modernizarea rețelelor de transport, distribuție și furnizare a energiei electrice, gazelor naturale și petrolului.

Din totalul alocărilor pentru programul POS CCE de peste 11 miliarde lei pentru perioada 2007-2013, au fost absorbiți sub 7%. 2.591 de proiecte au fost finanțate. Comisia Europeană a sancționat guvernul condus de Victor Ponta pentru neregulile identificate în procedurile de achiziții, neîndeplinirea indicatorilor asumați, sau încadrarea eronată a unor cheltuieli neeligibile în categoria celor eligibile.

Plăţile de la UE prin POS CCE ar putea fi deblocate în toamna acestui an, numai în condițiile corectării derapajelor enumerate mai sus. În caz contrar, România nu va putea deconta de la Comisia Europeană aproximativ 200 de milioane de euro. Cam cât a cerut statul român pentru vânzarea CFR Marfă. Probabil nu îi vom vedea nici pe unii, nici pe alții.

Bani românești risipiți. O sursă alternativă de extindere a capacităților de producție a întreprinderilor sunt ajutoarele de minimis,  bani alocați din public. Schimbările multiple aduse de guvernarea USL asupra regulilor de obținere a lor a speriat potențialii beneficiari. Deși s-a introdus posibilitatea înregistrării on-line, în ghidul aplicantului numărul de ordine se dă pentru înregistrarea fizic, adică la ghișeu. Ținând cont că fondul alocat de90 de milioane de euro va fi acoperit din prima zi, devine critică ordinea înregistrării. Aparent, astăzi, te poți înregistra on-line, dar ordinea va fi dată de cei ce ajung primii cu documentația la ghișeu sau cei ce cunosc funcționarul din ghișeu. Mai mult, au fost extinse condițiile de eligibilitate, permițând accesul pensiunilor sau a achizițiilor de clădiri pentru servicii, deși in intervalul scurt de timp rămas nu se pot lua certificatele de urbanism și alte acte justificative necesare dosarului. Astfel temerea noastră este că s-au creat portițe pentru cei care știau că se vor face aceste modificări și au deja dosarele pregătite.

Din considerentele enumerate mai sus, PDL solicită imperativ aplicarea corecțiilor impuse de către Comisia Europeană pentru deblocarea POS CCE și transparentizarea modului în care va fi gestionată aplicația online și transmiterea documentelor justificative de către posibilii beneficiari care își vor înregistra cererile, înainte de epuizarea bugetului alocat pentru ajutoarele de minimis.
Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 

Deputat de Tara Oasului, Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 iulie 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.