Nereguli sancționate de inspectorii DSVSA Satu Mare cu amenzi în valoare totală de 2.400 lei

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada  25.07.2013  –  02.08.2013, un număr de 65 acțiuni de control la unități și gospodăriile populației. Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat 4 avertismente și  4 amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.400 lei.

controlAu fost verificate: depozite alimentare, unități de alimentație publică, cantine, unități de vânzare cu amănuntul, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, unități de procesare carne, unități procesare lapte.

În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: existența documentului de înregistrare, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existența documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea și etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor, existența echipamentelor de protecție.

Deficiența  sancționată  a  fost nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare. O brutărie din Cămârzana a fost amendată cu 2400 lei, o alta din Iegheriște cu 600 lei, un magazin alimentar din Baba Novac și un altul din Gelu au fost fiecare amendate cu câte 600 lei.

Pentru neanunțarea medicului veterinar în urma sacrificării porcinelor, câte un crescător particular din Petea, Medieșu Aurit și Someșeni au primit avertisment. 

Pentru funcționarea de piețe și hale agroalimentare cu spații destinate comercializării produselor de origine animală fără aprobare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost sancționați cu avertisment reprezentanți ai Pieței Agroalimentare din Satu Mare.

În această perioadă, medicii veterinari de liberă practică continuă inspecțiile- și inventarierea în exploatațiile de animale conform Programului Strategic pe anul 2013. Cu această ocazie DSVSA solicită proprietarilor de animale să acorde tot sprijinul în desfășurarea  acestei acțiuni. Tot în această perioadă continuă acțiunea Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene,  de informare a populației din județ prin instruiri și afișe, despre acțiunea: “Cum se poate obține lapte conform cu cerințele Uniunii Europene  –  Recomandări pentru un lapte igienic“, acțiune demarată  datorită faptului că începând cu data de 01.01.2014, va fi interzisă comercializarea  sau livrarea către unitățile de colectare sau procesare a laptelui crud, materie primă, care nu respectă cerințele Uniunii Europene. .

Aceste acțiuni întreprinse de către inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare vor continua  și în  perioada  următoare, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a animalelor, a preveni difuzarea bolilor transmisibile și a reduce riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 2 august 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.