Complot Al-Qaida la nivel global: Statele Unite emit o avertizare de călătorie

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o avertizare de călătorie la nivel global, valabilă până la sfârşitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al reţelei teroriste Al-Qaida, cetăţenii americani fiind îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă în timpul deplasărilor externe, potrivit Mediafax.

77154_0_aeroport_oameni_cu_bagaje_care_pleaca_78550400Forţele de securitate din Yemen erau, duminică, în stare de 'alertă întărită' în faţa ambasadelor SUA, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, închise în urma avertismentului la ameninţări Al-Qaida lansat de Washington, relatează AFP. 

Membri ai forţelor speciale, înarmaţi şi susţinuţi de blindate, erau duminică dimineaţa în faţa celor patru misiuni diplomatice, precum şi ale altor ţări occidentale, care nu au precizat când intenţionează să-şi redeschidă sediile.

'Noi suntem deja în stare de alertă, dar ne-am dublat vigilenţa', a declarat un poliţist, potrivit agenţiei menţionate. La barajele de securitate instalate de la începutul săptămânii de către forţele de securitate şi armată pe principalele artere rutiere din capitala Sanaa, forţele de ordine procedează la controale regulate, în special pentru accesul ce duce la cancelariile occidentale, potrivit relatării AFP. 

SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au decis să-şi închidă ambasadele lor la Sanaa, duminică, după anunţul făcut de Washington privind intenţia sa de a-şi închide 22 de consulate şi ambasade şi lansarea unei alerte asupra riscului ridicat de atentate Al-Qaida în luna august. 

Departamentul de Stat american a emis vineri un avertisment în atenţia tuturor cetăţenilor săi din toată lumea: atentate sunt posibile 'în special în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord', Washingtonul insistând totodată şi asupra 'Peninsulei Arabice'.

După SUA, Interpol a lansat sâmbătă o alertă globală de securitate, invitând toate statele membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească la cea mai mare vigilenţă în faţa ameninţării Al-Qaida.  

Al-Qaida în Peninsula Arabică, cu baza în Yemen şi foarte activă, este considerată de SUA ca fiind ramura cea mai periculoasă a reţelei extremiste în lume. 

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o avertizare de călătorie la nivel global, valabilă până la sfârşitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al reţelei teroriste Al-Qaida, cetăţenii americani fiind îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă în timpul deplasărilor externe.

Potrivit ziarului The New York Times, serviciile de spionaj americane au interceptat comunicaţii între lideri ai reţelei Al-Qaida.

Washingtonul precizează că avertizarea de călătorie expiră pe 31 august, recomandându-le cetăţenilor americani să fie vigilenţi în străinătate.

"Informaţiile curente sugerează că reţeaua Al-Qaida şi organizaţiile afiliate continuă să pregătească atacuri teroriste, atât în Orientul Mijlociu, cât şi în alte zone", precizează Departamentul de Stat.
Statele Unite au anunţat vineri închiderea, duminică, a 25 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu, din cauza unor ameninţări specifice.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut luarea "tuturor măsurilor necesare" pentru protejarea cetăţenilor americani, conform unui oficial de la Casa Albă, citat de AFP. "Preşedintele este ţinut la curent în legătură cu potenţialele ameninţări care provin din Peninsula Arabia", a precizat oficialul american.

În consecinţă, Londra a comunicat că ambasada britanică din Yemen va fi închisă duminică, din raţiuni de precauţie. De asemenea, ambasada Germaniei din Yemen va fi închisă duminică şi luni.

Statele Unite au anunţat închiderea, duminică, a ambasadelor sau consulatelor din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iordania, Irak, Egipt, Arabia Saudită, Djibouti, Bangladesh, Qatar, Afganistan, Sudan, Kuwait, Bahrain, Oman, Mauritania, Yemen şi Libia.

Sursa: Realitatea.net 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 august 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.