Boală cronică: taxarea. Bolnavul incurabil: USL. Cauza: nepriceperea la guvernare

Boală cronică: taxarea. Bolnav irecuperabil: USL. Cauze: nepriceperea de a guverna, foamea de a fura și nepăsarea. Casele și buzunarele românilor sunt invadate de o nouă avalanșă de taxe. Aplicate hoțește, pe neanunțate. În față TVA de 9% la pâine, temporar. În spate peste 20 de taxe și impozite noi sau majorate, permanent. Guvernul Ponta a introdus cele mai multe taxe noi și a majorat cele mai multe impozite în ultimii 10 ani. Nu se oprește aici. Române, deschideți buzunarele, guvernul Taxonta jupoaie România!

andreea-paul-vassCe s-a întâmplat până acum?

116 modificări în mai puțin de 10 ani. Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală au fost modificate de 116 ori, de la intrarea lor în vigoare, în anul 2004 și până în prezent (vezi ANEXA 1). Cele mai multe schimbări aduse legislației fiscale s-au produs în anul 2012. Din cele 18 modificări aduse celor două coduri în anul 2012, 17 au avut loc sub guvernarea USL.

Guvernul USL – aproape două modificări în medie pe lună. Lider în topul guvernelor care au adus cele mai multe schimbări legislației fiscale a fost Guvernul Tăriceanu, cu 29 de modificări. În numai 15 luni de guvernare, executivul condus de Victor Ponta a produs 25 modificări a celor două coduri. Adică aproape două modificări făcute în medie pe lună. Niciodată România nu a excelat în predictibilitate fiscală, dar acum USL ne-a readus într-o adevărată demență fiscală.

Florin Georgescu, ministrul de finanțe sub care s-au produs cele mai multe modificări în medie pe lună. Din anul 2004, când au intrat în vigoare cele două coduri până in prezent, România a avut 10 miniștri de finanțe în 7 guverne. Instabilitatea cadrului legislativ atinge apogeul sub mandatul ministrului Florin Georgescu, cu peste 2 modificări pe lună, în Guvernul Ponta I, în perioada 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012, 8 luni în care s-au adus 17 modificări asupra celor două coduri.

Lipsa de predictibilitate a speriat investitorii. România are nevoie de un cadru legislativ predictibil. Imposibil când produci 25 de modificări fiscale în numai 15 luni de guvernare, așa cum a făcut-o guvernul USL. Efectele nu uimesc. Investițiile și consumul scad, șomajul, prețurile și falimentele cresc, relansarea economică întârzie. România a fost singura ţară din Europa Centrală și de Est care a ratat intrarea pe un trend pozitiv în atragerea investiţiilor străine directe (ISD) în anul 2012. Scăderea de 11% a ISD-urilor în anul 2012 față de anul precedent a reprezentat minimul ultimilor 10 ani. Mai mult, în primele cinci luni ale acestui an ISD-urile și-au continuat scăderea cu încă 37% față de aceeași perioadă din 2012. Consumul cu amănuntul scade, fiind pe al treilea loc la căderea în UE. Șomajul a atins un nivel record. Veniturile încasate la bugetul public în anul 2013 au fost rectificate semnificativ în jos.

USL și guvernul său CĂPUȘĂ: zeci de impozite și taxe noi sau majorate. Taxarea este cea mai perversă formă de tăiere a pensiilor și salariilor, ale tuturor românilor, nu doar ale bugetarilor. Guvernul USL este un Guvern căpușă care se hrănește din buzunarul românilor, prin noi impozite și taxe, pentru că nu este capabil să vină cu soluții de relansare economică, după o perioadă dificilă de macro-stabilizare. Nimeni nu a scăpat netaxat: de la agricultori până la cei care întrețin membrii de familie fără locuri de muncă. Sub Guvernarea Ponta românii s-au trezit împovărați cu zeci impozite și taxe noi sau majorate. Dintre acestea, 21 au avut loc în urma modificărilor aduse Codului Fiscal.

În plus, conform draftului scrisorii de intenţie al USL cu FMI, clădirile vor fi impozitate în funcţie de modul în care sunt folosite, iar cei care obţin venituri din chirii vor fi obligaţi să plătească contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri, începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, tot de la anul, independent de tipul de contract pe care îl au cu angajatorii, salariaţii vor plăti contribuţii sociale în cuantum egal. Adică nu vor mai fi diferenţe în modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sănătate şi pensii, indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe carte de muncă sau pe contracte de drepturi de autor. Acelaşi regim va fi aplicat şi celor care obţin venituri din activităţi independente.

Introducerea zecilor de noi taxe demonstrează lipsa de soluții a Guvernului USL pentru a aduce bani la bugetul public și accentuează cele două mari probleme ale României: sărăcia și șomajul.

PDL solicită guvernului USL:

1. Să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate rescrierea Codului Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală și să se consulte cu reprezentanți ai mediului de afaceri și cu experții partidelor din opoziție. O legislație fiscală bine pusă la punct nu necesită modificări repetate.

2. Să țină cont, în rescrierea celor două coduri, de măsurile de relaxare fiscală propuse de PDL: reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, creșterea salariului minim la 1.000 de lei și scutirea de la impozit a profitului reinvestit. Diminuarea poverii fiscale ar putea crea mai multe locuri de muncă.

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 6, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.