Lacul de la Moftinu Mic, o zonă bogată în faună acvatică rară

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, ca partener al Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare și al Societății Ornitologice Române, a organizat vineri, 1 februarie, un program educativ pentru tineri în Aria Specială de Protecție Avifaunistică Heleșteele de la Moftinu Mic.

În cadrul programului, specialiștii celor trei organizații alături de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” şi Liceul German „Johann Ettinger”au vizitat lacul din Moftinu Mic. La fața locului tinerii, cu ajutorul specialiștilor, au dobândit cunoștințe despre importanța și caracteristicile habitatelor umede. Apoi, au participat la observarea unor specii de păsări prezente în zonă, a căror viață depinde de existența habitatelor umede. Au observat următoarele specii: Rață mare (în număr mare, 5.000 de exemplare), Rață cârâitoare, Gârliță mare, Gâscă de semănătură, Pescăruș cu picioare galbene, Pițigoi de stuf, Presură galbenă și Presură de stuf. În cadrul întâlnirii, elevilor le-a fost prezentat de către administratorul lacului modul de administrare a zonei, precum şi problemele cu care se confruntă. De asemenea, APM Satu Mare a premiat 11 elevi care au avut un aport deosebit în activitățile de protecție a zonelor umede.

IMG_8858

IMG_8912

IMG_8911

IMG_8925

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost stabilită pentru data de 2 februarie, pentru că în 1971 în orașul Ramsar din Iran s-a semnat în această zi renumita Convenție Ramsar. Convenția are ca obiectiv protejarea habitatelor umede importante pentru protejarea speciilor de pasări acvatice. Până în zilele noastre peste 100 de țări s-au alăturat convenției, țara noastră semnând-o în 1991.

În prezent România are opt zone protejate pe baza convenției: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Național Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Parcul Natural Lunca Mureșului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăvița și Lacul Techirghiol.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 2, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.