Scandal maxim pentru minimis. Ministerul Finanţelor este acuzat de fraudă

Scandal monstru la depunerea online a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru firme. Secţiunea specială creată pe site-ul Finanţelor publice s-a blocat după doar zece secunde de la deschidere şi după alte cinci minute, procesul de selecţie a fost declarat închis. Mii de antreprenori spun că sprijinul acordat de stat s-a dat pe ochi frumoşi, iar Agenţia română de Consultanţă îi cere premierului Victor Ponta să trimită Corpul de control în inspecţie la Ministerul Finanţelor. Motivul? Procedura trebuie reluată. 

schema_minimis_35216500

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii aflate în care doreau ajutor de minimis dar care nici măcar nu au avut timp şi posibilitatea tehnică să acceseze site-ul Ministerului Finanţelor bănuiesc instituţia de "blat" cu firmele care au "cotizat" cel puţin zece la sută din suma pe care ar urma să o primească. Şi cum ajutorul de minimis este de maximum 200 de mii de euro de fiecare firmă, şpaga a fost şi ea una pe măsură. 

Cum s-a desfăşurat în cele din urmă procedura de depunere online a cererilor de finanţare?  

La ora 8.30, programul s-a deschis, teoretic pentru toata lumea. 5 minute mai târziu, adică la ora 8.35 banii s-au terminat. Practic, site-ul Ministerului a fost blocat in primele 2-3 minute. Cei care au dorit să depună cereri de finanţare spun că de fapt în aceste minute a fost permis accesul doar unui număr limitat de IP-uri.  

Unul dintre miile de reclamanţi este Neculai Liuţe din Botoşani. Acesta a încercat să obţină o finanţare de 98 de mii euro, pentru firma de construcţii la care lucrează. Banii aveau să fie folosiţi pentru dotarea cu utilaje a companiei şi ar fi fost create minimum 5 locuri de muncă. Acesta a declarat că "noi efectiv am deschis site-ul ministerului de finante am incercat sa depunem online, pur si simplu nu am putut iar la 4 minute dupa 8 30 s a afisat ca sesiunea s a incheiat. Dupa care in jurul orei 9 fara un sfert am vazut si lista cu firmele, 700 de firme au putut sa depuna online in 4 minute si cateva secunde, este imposbil. Numai ca a fost o lista care s a pregatit din timp pentru ca aceasta sesiuen a fost amanat de doua ori pana acum iar noi fiind aici in nordul tarii nu am putut fi atat de apropiati celor care au avut interese sa sustina alte firme".

Şi consultanţii pentru astfel de proiecte sunt revoltaţi. Preşedinta Agenţiei Române de Consultanţă, Laura Zăinescu, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta. "Nu au fost sanse egale cata vreme unii beneficiari nu au putut sa si inregistreze aplicatia, iar noi avand un program de monitorizare, am incercat sa vedem ce se intampla si NU s a putut intra. noi asteptam corpul de control sa si spuna punctual de vedere si s a ia o decizie in acest sens .Mediul de afaceri a fost de a dreptul umilit in dimineata asta…"

Şi ar mai fi mai fi un detaliu cel puţin suspect: anunţul pentru deschiderea sesiunii de înscriere a fost făcut ieri, în jurul orei 17. Pagina de internet a Ministerului Finanţelor dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri, epuizată în puţine minute, a fost accesată de către 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT "era deja atinsă", susţine ministerul.

Preşedinte confederaţie patronală: În momentul în care autoritatea spune că a fost depăşită tehnic, singura urmare firească este să anuleze tot

"Evident aici lucrurile nu sunt în regulă. Poveşti din acestea cu nu a mers aparatul nu funcţionează în condiţiile în care organizezi în felul acesta. Există proceduri de înscriere în care nu se face transfer de fişier şi atunci poate să intre şi 20.000 odată, nu e niciun fel de problemă, nu poate ceda sistemul. Primeşti un cod şi după aceea ai o perioadă de câteva zile în care se face descărcarea fişierului respectiv. În momentul în care autoritatea spune că a fost depăşită tehnic, singura urmare firească este să anuleze tot şi să reorganizeze lucrurile ca lumea", a declarat Adrian Izvoranu, preşedinte confederaţie patronală, în cadrul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea TV.

Acesta a mai subliniat că "nu există niciun motiv de cedare a echipamentelor" de la minister. "Aplicaţia în sine are părţi scrise pe care nu poţi să faci Ctrl C – Ctrl V. Trebuie să intri într-un meniu şi să completezi ceva. Îţi ia un timp. Este absolut tehnic imposibil ca cineva să fi făcut toate operaţiunile acelea în câteva secunde", a mai spus Izvoranu.

Laura Zăinescu, preşedinte Asociaţia Română de Consultanţă, a spus, la "Deschide lumea" că nu au fost şanse egale pentru toţi potenţialii beneficiari: "Noi sperăm că Corpul de control al premierului va ajunge la minister, va face verificările care se impun, urmare a faptului că deja au concluzionat faptul că 30.000 de potenţiali beneficiari care au mers, au luat certificate, nu au putut intra pe aplicaţie, deci nu au avut acces, nu au fost şanse egale, reale, pentru toţi potenţialii beneficiari. Ministerul Finanţelor nu s-a pregătit în de-ajuns".

Sursa: realitatea.net
 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 28, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.