Barack Obama a ţinut un discurs în locul în care Martin Luther King spunea „Am un vis”

Președintele Barack Obama a rostit un discurs chiar în locul în care, în urmă cu 50 de ani, Martin Luther King rostea cuvintele care l-au făcut celebtru în lumea întreagă: „Am un vis”. Discursul primului preşedinte de culoare din istoria Americii în faţa Memorialului Lincoln, din Washington, are o încărcătură simbolică foarte mare. În urmă cu jumătate de secol, pastorul de culoare milita din acelaşi loc pentru egalitatea totală între albi şi negri.

121012_barack_obama_speaks_ap_328

Ceremoniile care evocă evenimentul au început de o săptămână, timp în care au fost organizate mai multe marşuri de comemorare.

„Cu cei câțiva bani câștigați din munca lor s-au urcat în autobuze, chiar dacă nu s-au așezat acolo unde voiau să se așeze. Cei care aveau mai puțini bani au venit cu autostopul sau au mers pe jos. Erau muncitori, studenți, profesori, menajere, portari. Într-o zi fierbinte de vară s-au adunat aici, în capitala țării noastre, sub umbra unui mare om, pentru a asculta mărturie despre nedreptate, pentru a trezi consștiința adormită a americanilor. Ne amintim discursului doctorului King din acea zi, cum a dat voce dorințelor a milioane de oameni, cum a oferit o cale de salvare pentru cei oprimați”, a spus Barack Obama.

„Acea zi aparține și oamenilor obișnuiți ale căror nume nu au apărut niciodată în cărțile de istorie sau la televizor. Mulți mergeau la școli separate și locuiau în orașe în care nu puteau să voteze. Erau cupluri îndrăgostite care nu se puteau căsători. Aveau toate motivele să se răzbune sau să se resemneze cu o soartă amară. Cu toate acestea, au ales o cale diferită. În fața urii, ei s-au rugat, în fața violențelor ei au stat în picioare și au luptat cu forța morală a non-violenței”, a mai spus președintele american.

Sursa: digi24.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 28, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.