SUA se pregătesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice siriene împotriva companiilor

Statele Unite se pregătesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice împotriva companiilor din partea hackerilor care au legături cu Siria şi Iranul, ca reacţie la un atac militar împotriva guvernului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unei surse citată de Bloomberg. 

Hacker_DetectedAgenţia pentru Securitate Naţională s-a conectat la computerele hackerilor din Orientul Mijlociu pentru a le evalua capacitatea de a perturba reţelele de electricitate, sistemele financiare şi ale elemente majore de infrastructură, a relatat o altă sursă citată de Bloomberg.

Pregătirile, care fac parte din planuri mai largi ale Pentagonului, au devenit urgente în urma unui atac din această săptămână asupra site-ului New York Times efectuat de Armata Electronică Siriană (Syrian Electronic Army), o grupare pro-Assad. Gruparea a atacat iniţial contul de pe Twitter al Associated Press, pentru a raporta o informaţie falsă despre o explozie lângă Casa Albă. Informaţia a dus la scăderea indicelui S&P 500, care a pierdut temporar 136 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă.

"Bine aţi venit în lumea nouă. Linia dintre securitatea naţională şi securitatea privată se erodează", a declarat Michael Chertoff, fost secretar al Departamentului pentru Securitate Internă. El a spus că este normal să te pregăteşti pentru un anumit fel de ripostă, în cazul unui atac în Siria.

Raportatele serviciilor americane de securitate arată că hackerii sirieni au o capacitate limitată. În schimb, hackerii cu legături cu regimul iranian au testat în ultimele luni companii americane de importanţă majoră în infrastructură, identificând vulnerabilităţi care vor putea fi folosite mai târziu, a spus James Lewis, specialist în securitatea informatică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Preşedintele Barck Obama a declarat miercuri că nu a luat încă o decizie de folosire a forţei împotriva lui Assad. "Singurul lucru care stă între noi şi un atac de amploare este voinţa Gărzii Revoluţionare Iraniene", a arătat Lewis.

În pofida atenţiei sporite a agenţiilor de securitate, puţine informaţii, care sunt clasificate, ajung la companii, iar multe dintre acestea sunt în alertă maximă, a declarat Jim Harvey, partener la firma de avocatură Alston & Bird, care oferă companiilor consultanţă în domeniul atacurilor informatice.

"Companiile sunt prinse în ceva care este determinat de evenimente internaţionale, iar uneori percepţia este că sunt lăsate pe cont propriu", a spus Harvey.

Băncile americane sunt atente la activităţi neobişnuite direcţionate împotriva reţelelor lor, a declarat Doug Johnson, consilier în domeniul managementului riscurilor pentru Asociaţia Bancherilor Americani.

"Nu am mărit oficial nivelul riscului, în baza actualului potenţial de atacuri", a arătat Johnson. Bank of America, JP Morgan, Citigroup şi alte instituţii financiare americane au fost ţinta unor atacuri informatice, din septembrie anul trecut. Atacurile au supraîncărcat cu trafic site-urile acestor bănci până la blocarea lor, împiedicând accesul clienţilor. Băncile au luat măsuri suplimentare de securitate IT şi fac schimb de informaţii, a spus Johnson.

Mike Rogers, republican de Michigan în Camera RFeprezentanţilor şi preşedinte al comisiei de securitate, a spus că în spatele atacurilor informatice împotriva băncilor se află hackeri din Iran.

Probabilitatea ca aceste atacuri cibernetice să devină o armă majoră a ţărilor ai căror militari sunt depăşiţi în privinţa capacităţii de cei americani este în creştere, în ultimii ani, a arătat Lewis.

"Unul dintre riscuri este că Iranul discută cu Rusia, cu Coreea de Nord, cu Siria", a spus el.

Armata Electronică Siriană se pretinde a fi un grup de hackeri tineri, nu toţi din interiorul Siriei. Atacurile lor, între care cele asupra conturilor de pe Twitter ale AP şi ITV, din Marea Britanie, necesită o specializare limitată, dar produc efecte semnificative.

Cel mai recent atac împotriva site-ului New York Times şi Twitter demonstrează o pregătire mai sofisticată, a declarat Carl Herberger, vicepreşedinte la compania de securitate a reţelelor Radware, înregistrată în Tel Aviv şi cu birouri în New Jersey.

Sursa: mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 29, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.