18 situații-problemă din copilărie care ne afectează viețile și în prezent

Specialistii americani abordeaza des in terapia de cuplu astfel de subiecte. Se pare ca ceea ce traim in copilarie ne afecteaza si ne urmareste cu adevarat tot restul vietii, nefiind doar o vorba goala si atat.

BebelusFunctionam in sabloane care nu ne sunt benefice si ne miram ca atragem situatii de viata nefericite saurelatii esuate cu oamenii din jur. Deseori, cu o simpla constientizare se pot elimina multe din efectele neplacute ale acestor obiceiuri problema dobandite de la varste fragede. Mai mult, cunoscandu-le, putem in mod responsabil sa incercam sa nu le dam mai departe copiilor nostri ca fel de a fi.

Iata o lista a celor mai importante 18 situatii traite in copilarie, care ne pot influenta in relatia de cuplu si care o pot afecta, fara ca noi sa ne dam seama:

1. Abandonul. Copiii abandonati sau „aproape” abandonati de catre parinti (ignorati in marea majoritate a timpului, nebagati mai deloc in seama) au tendinta, ca adulti, sa se agate cu disperare de partener, de teama de a nu fi abandonati din nou, chiar daca relatia de cuplu a esuat demult sau e lamentabila.

2. Privatiunea emotionala. Copiilor carora nu li s-a acordat suficienta dragoste si atentie, care au fost privati de afect in copilarie, li se pare, mai tot timpul, o data ajunsi adulti, ca nu pot gasi pe cineva in relatia de cuplu caruia sa-i pese cu adevarat de nevoile lor, care sa le acorde atentia cuvenita si sa se aplece cu suficient interes asupra problemelor lor.

3. Constrangerea. Poate crea multe probleme in relatia adulta de cuplu, mai ales atunci cand copilului din trecut nu i s-a acordat suficienta libertate, cand s-a simtit constrans sa urmeze anumite reguli pe care nu le putea suporta.

4. Autodesconsiderarea. Se aplica celor care au avut o parere foarte proasta despre ei in copilarie, care s-au autodesconsiderat ani la rand si care, de cele mai multe ori continua s-o faca si in prezent, crezand ca nu merita ca cineva sa-i iubeasca cu adevarat pentru ceea ce sunt.

5. Subjugarea. Acest tip de persoane se asigura ca fac intotdeauna, fara exceptii, pe plac partenerilor, subjugandu-i cu acest tip de comportament; astfel, cred ca e o garantie pentru a nu fi respinse de catre partener.

6. Standarde prea inalte. Persoanele pe care s-a pus o prea mare presiune in perioada copilariei sa fie primii la scoala, sa obtina intotdeauna cele mai bune rezultate, continua sa se comporte la fel si la maturitate, punandu-si singuri standarde prea ridicate, deseori clacand de suprasolicitare si nefericire ca nu reusesc imposibilul.

7. Abuzul. Aici vorbim despre persoane care simt ca nu pot lasa niciodata garda jos, ca trebuie sa fie mereu circumspecte in ceea ce-i priveste pe ceilalti din jur, de frica sa nu se repete abuzul trait in copilarie.

8. Sacrificiul de sine. Se aplica persoanelor care pun mereu nevoile celorlalti inaintea propriilor nevoi si folosesc acest comportament drept „arma” in relatia de cuplu.

9. Izolarea sociala. Corespunde persoanelor care sunt convinse ca nu se fac placute si ca atare, nici un grup de amici sau cunostinte nu i-ar primi si agrea.

10. Dependenta. Aici intra categoria de persoane care se simt incapabile sa ia vreodata o decizie pe propria raspundere si au mereu nevoie de aprobarea si sprijinul celorlalti.

11. Vulnerabilitatea (in fata bolii sau teama de catastrofe). Caracterizeaza persoanele ipohondre sau care se tem de catastrofe de tot felul, de genul prabusirii avionului cu care vor calatori sau scufundarii vaporului.

12. Lipsa identitatii. Se aplica mai ales persoanelor tinere, care simt ca fara partener nu valoreaza nimic, persoane care nu au propria lor identitate.

13. Neincrederea in sine. Persoanele de acest gen se tem mereu ca nu vor avea nici o reusita, ca vor da gres in orice circumstanta si, deci, ca nu valoreaza nimic.

14. Incapacitatea de autocontrol. Aici vorbim despre cei carora le este imposibil sa-si impuna o autodisciplina, sa-si ocntroleze viata si reactiile asupra vietii lor; persoane care renunta, de foarte multe ori, la propriile convingeri sau opinii, de teama unui conflict.

15. Aprobarea bolnavicioasa. Astfel de persoane ii aproba intotdeauna pe cei din jur, nu contrazic pe nimeni si nu au niciodata opinii personale.

16. Negativismul. In aceasta categorie intra persoanele care vad mereu partea goala a paharului, care sunt ferm convinse ca viata nu aduce niciodata nimic bun.

17. Inhibitia. Apartine persoanelor carora le e frica sa-si arate sentimentele sau – in forme grave – chiar sa initieze o conversatie cu o alta persoana.

18. Autoaplicarea pedepselor. Genul de persoane care au convingerea ca si cea mai mica greseala nu trebuie sa scape nepedepsita, nici in ceea ce-i priveste pe ei insisi si, evident, nici in ceea ce-i priveste pe cei din jurul lor.

Sursa: sfatulparintilor.ro

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 29, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.