Accident grav în Ungaria: Trei români au murit şi 18 au fost răniţi. Cum s-a produs accidentul

Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, informează MAE. Microbuzul românesc, staţionat într-o coloană, lovit de un tir care mergea cu 70-80km/h.

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) a spus că microbuzul în care se aflau români era staţionat într-o coloană, la intrarea pe autostrada M5 din Ungaria, cu avariile aprinse. Hagiu a precizat că autocamionul care a provocat accidentul, cu numele bulgăreşti, a intrat în plin în coloana de maşini staţionate. "Vorbim de un tir de 42 de tone, 70-80 de kilometri la oră, nicio urmă de frânare. Mai mult ca sigur vorbim de un şofer care a adormit la volan", a spus Hagiu.

accident-1_65675600

Preşedintele FORT a precizat că atunci când vor fi obţinute mai multe informaţii de la şoferul tirului bulgăresc se vor afla date concrete despre cauza accidentului. Hagiu a mai spus că firma de transport care deţinea microbuzul în care se aflau români avea toate actele în regulă.

Firma care efectua deplasarea în Ungaria a îndeplinit toate condiţiile legale de transport. "Am făcut o verificare, Autoritatea Rutieră Română a făcut deja verificări cu privire la licenţa autoturismului, microbus-ului. Avea licenţă în regulă, a fost controlată, erau doi şoferi atestaţi. Din punctul de vedere al ARR şi al documentelor, totul era în regulă", a spus Mănescu. Ministrul a precizat că autoturismul se afla în ambuteiaj, iar la momentul accidentului staţiona, însă un camion TIR bulgăresc l-a lovit din spate. Mănescu a mai precizat că societatea de transport are sediul în Galaţi, iar transportul de vineri fusese anunţat, fiind un transport de persoane ocazional.

accident-2_21192200

O singură persoană din cele 18 rănite în accident este în stare mai gravă, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizând că printre răniţi se află şi doi copii, care sunt în afara oricărui pericol. Purtătorul de cuvânt al MAE a spus că cele 18 persoane rănite în accident se află la patru spitale din Ungaria şi că una singură s-ar afla într-o stare mai grevă, aceasta fiind preluată de la locul accidentului cu un elicopter. Conform sursei citate, printre celelalte victime, care sunt rănite uşor, se află şi doi copii, aceştia fiind în afara oricărui pericol.

accident-3_81354100

Predescu a precizat că familiile celor trei români decedaţi în accident au fost arunţate de către autorităţile competente. Purtătorul de cuvânt al MAE a menţionat că şoferul microbuzului în care se aflau români nu este vinovat de producerea accidentului. Acesta a fost provocat de un tir cu numere de înmatriculare bulgăresşti, care a intrat în plin într-un şir de maşini, primul autovehicul lovit de tir fiind microbuzul în care se aflau români, a mai spus sursa citată.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri că o aeronavă militară va pleca la Budapesta, la ora 13.30, cu o echipă medicală coordonată de Raed Arafat pentru a evalua răniţii accidentului din Ungaria. Ministrul Sănătăţii a declarat că s-a constituit o celulă de criză a cărui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe. "S-a luat decizia să se constituie rapid un colectiv de medici, care să fie coordonat de Raed Arafat şi care să plece cu o aeronavă militară la Budapesta", a susţinut Nicolăescu. El a mai precizat că la Budapesta echipa medicală va consulta pacienţii în cele 5 spitale în care sunt internaţi cei 18 răniţi, fiind realizată o evaluare pentru fiecare rănit în parte.

În funcţie de evaluarea echipei medicale se va decide dacă răniţii pot fi transportaţi sau nu în România cu aeronava militară, care este dotată cu aparatura medicală necesară. Nicolăescu a precizat că aeronava militară va decola în jurul orei 13.30.

accident-4_36032400

Cele 18 persoane rănite în accidentul din Ungaria sunt internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare gravă, un avion militar urmând să plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacienţilor, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat. "În urma evaluării situaţiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispoziţie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluării situaţiei şi a unui eventual transfer de pacienţi către România", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, raed Arafat. Avionul va avea la bord un echipaj SMURD, iar misiunea va fi coordonată de Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale menţin legătura permanent, astfel încât misiunea să fie coordonată eficient şi să fie acordat ajutorul necesar românilor implicaţi în accident.

Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat, vineri, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc, informează MAE.

"Din primele informaţii obţinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români. Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul României la Budapesta şi ataşatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare", menţionează MAE.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale.

Sursa: mediafax.ro, foto: realitatea.net

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 30, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.