Este cea mai mare creştere din istoria României. Ce biruri noi ne aşteaptă la 1 septembrie

Ce a dat cu o mână, Guvernul a luat cu alta. A decis să ieftinească pâinea, reducând TVA, dar aplică o majorare fără precedent a accizelor la băuturile alcoolice.

tuicaAstfel, de la 1 septembrie, acciza pentru băuturi creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, ducând astfel nivelul accizei la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, ne-a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garant.

"Este cea mai mare creştere din istoria României, care duce acciza la un nivel ca în Luxemburg sau Austria", a spus Romulus Dascălu. El a adăugat că, dat fiind că la acciză se aplică şi TVA, în realitate majorarea este şi mai mare şi se va vedea în preţul la raft pe la finele lunii septembrie, în procente de 25-30%.

Taxă pe ţuica la cazan

Nici ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu nu scapă de aceste accize mărite. Practic, dacă produc într-un an până la 50 litri alcool pur echivalent (adică circa 150 litri de 30 grade), ţăranii ar trebui să achite la stat o acciză de 500 euro la suta de litri alcool pur.

Valoarea accizei ar ajunge la 7,5 lei/ litru, pentru ţuica de 30 de grade sau la 11 lei/litru, pentru cea de 50 de grade, conform calculelor noastre. În prezent, ţuica se vinde cu circa 20 lei/litru. Pentru o producţie de peste 50 litri alcool pur, acciza este dublă.

Accize în premieră

Şi bijuteriile din aur, cu excepţia verighetelor, intră, de la 1 septembrie, în categoria produselor "de lux", aplicându-li-se o acciză de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k şi de 2 euro/ gram, pentru cele de peste 14k. La fel, maşinile cu capacitate cilindrică egală sau mai mare de 3.000 cm3, indiferent dacă sunt noi sau rulate, vor avea o acciză de 1 euro/ cm3, inclusiv pentru persoane fizice. De altfel, nici cei care încercau să fenteze plata taxei auto prin metoda partajului nu mai au "portiţe". De la 1 septembrie taxa va fi achitată şi pentru maşinile dobândite prin partaj.

Accize noi vor plăti şi cei care îşi cumpără bijuterii de platină, iahturi, arme de vânătoare sau de uz personal.

Sursa: evz.ro


 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 30, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.