Israelienii se tem că vor fi nevoiţi să înfrunte singuri Iranul: „Bâlbâiala şi ezitarea în privinţa Siriei dovedesc că Israelul nu poate conta decât pe sine”

Israelienii se tem că au fost lăsaţi singuri pentru a contracara programul nuclear iranian, după decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a cere aprobarea Congresului pentru o intervenţie militară în Siria. 

razboi-iminent-intre-siria-si-israel-atacurile-deschid-larg-usa-pentru-toate-posibilitatile_size9

Atem lo levad" ("Nu sunteţi singuri"), le-a spus preşedintele american, Barack Obama, israelienilor, transmiţând acelaşi spirit de solidaritate pe care John F. Kennedy l-a invocat atunci când a declarat "Ich bin ein Berliner" în Berlinul de Vest, în 1963.

Dar israelienii îşi amintesc acum cu tristeţe discursul lui Obama, după decizia acestuia de a deferi Congresului orice acţiune militară împotriva Siriei, relatează Financial Times, în ediţia electronică. Întrebaţi despre cum îi face să se simtă această decizie, mulţi au declarat: "singuri".

Ei sunt îngrijoraţi nu pentru că Israelul este lăsat singur să se descurce cu Siria, împotriva căreia Guvernul şi populaţia nu vor o implicare directă, ci în legătură cu mesajul transmis în acest fel Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în mai multe rânduri în ultimele zile că Siria este "terenul de încercare" pentru Iran. Orice nehotărâre a Statelor Unite în ceea ce priveşte disciplinarea regimului lui Bashar al-Assad, pentru depăşirea "liniilor roşii" prin folosirea armelor chimice, creează un precedent nefavorabil pentru eforturile de a opri Iranul de la dezvoltarea armei nucleare, consideră israelienii.

Naftali Bennett, ministru al Economiei şi liderul partidului de extremă dreapta Căminul Evreiesc, a afirmat vineri, înaintea discursului lui Obama, dar după votul britanic împotriva unei acţiuni militare în Siria, într-un mesaj postat pe Facebook că "bâlbâiala şi ezitarea internaţională în privinţa Siriei dovedesc încă o dată că Israelul nu poate conta pe nimeni altcineva decât pe sine".

"Auzi din ce în ce mai multe persoane din Guvern întrebându-se: «Putem într-adevăr să ne bazăm pe Statele Unite pentru a opri Iranul?»", a declarat Mike Herzog, un general israelian în rezervă, expert asociat al Washington Institute for Middle East Policy. "Dacă nu pot lua o decizie în privinţa unei linii roşii în Siria, de ce ar trebui să ne gândim că ar putea face acest lucru în privinţa Iranului?".

Mulţi israelieni consideră, în acest moment, că ambiguitatea Statelor Unite faţă de Siria a slăbit puterea de disuasiune a liniei roşii. Unii se tem că acum este mai probabil ca Iranul să o treacă şi dacă va fi forţat să acţioneze, Israelul ar putea să fie nevoit să o facă singur.

Sursa: realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 3, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.