Reducerea TVA. Zece firme au scumpit pâinea în timp ce micii producători i-au scăzut preţul

Premierul Victor Ponta a anunțat că zece companii de panificație au scumpit produsele, în urma scăderii TVA la pâine, iar micii producători au menţinut preţurile. Și asta în timp ce 75-80% dintre producători au redus preţul pâinii, cu 15%, după scăderea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

paine"Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA.

Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi (…) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos", a spus Ponta, citat de mediafax.ro.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, să anunţe public ce firme au majorat preţurile. Estimările arată că la nivel bugetar, ieftinirea pâinii va produce un minus de 250 de milioane de lei, cauzat de scăderea TVA.

Ca să acopere pierderea, Guvernul a majorat, de la 1 septembrie, accizele la alcool, introducând totodată accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor de peste 3.000 cmc sau bijuterii.

Acciza la alcool a crescut de la 750 euro/hectolitru, la 1.000 euro/hectolitru. Alte bunuri de lux care au fost accizate sunt și confecțiile din blănuri naturale, armele de vânătoare și cele de uz personal sau cartușele cu glonț.

Din accizarea acestor tipuri de produse, Guvernul estimează că va obține venituri suplimentare de 300 de milioane de lei. Pe de altă parte, creșterea accizelor este doar aparent motivată de scăderea TVA la pâine.

În acest sens, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat recent că Guvernul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin micșorarea TVA, ci reducerea evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge în prezent şi la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 4, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.