Evaziunea fiscală a crescut sub USL și depășește bugetul cumulat al educației și sănătății

PDL solicită Premierului Victor Ponta să aplice soluții reale pentru problemele României. PDL le-a prezentat în nenumărate rânduri și le repetă și acum: reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale în paralel cu creșterea salariului minim la 1.000 de lei, scutirea de la impozit a profitului reinvestit, continuarea efortului de reducere a taxelor și tarifelor parafiscale din timpul guvernării PDL, reducerea birocrației. Prin aplicarea acestor soluții s-ar reduce evaziunea fiscală și s-ar crea noi locuri de muncă.

evaziune-fiscala (1)Consiliului Fiscal confirmă că evaziunea fiscală a înflorit în anul 2012, sub guvernarea USL. Evaziunea a crescut cu 5,6% în ultimul an, de la 76,8 mld. lei, cât era în anul 2011, la 81,1 mld. lei (14% din PIB) în anul 2012, conform raportului anual al Consiliului Fiscal.

Investițiile scad puternic, șomajul crește, taxele ne invadează, evaziunea înflorește, afacerile private sunt blocate, iar companiile de stat pierd masiv sub povara politizării. Sunt realitățile pe care USL refuză să le recunoască.

În anul 2011, sub guvernarea PDL, evaziunea s-a redus cu 3,5% față de anul 2010. Cea mai mare parte a evaziuni fiscale din anul 2012 a provenit din TVA (60,3% din total), urmată de CAS (23,4% din total) și de impozitul pe venit (7,3% din total).

Evaziunea fiscală la CAS este determinată în principal de munca la negru. Avem circa 1,45 mil. salariaţi „la negru” în anul 2012, conform Consiliului Fiscal. Asta înseamnă că aproximativ 23% din totalul salariaţilor din economie lucrează în economia subterană, iar statul nu colectează nimic din munca lor.

Când ne gândim că sănătății i-a fost alocat doar 6,2% din PIB, iar educației doar 4,6% din PIB din bugetul anului 2013, ne dăm seama câți bani pierdem din evaziunea fiscală. Dacă am reuși să o reducem cu câteva procente, pe care să le alocăm apoi sănătății și educației, lucrurile s-ar îmbunătăți considerabil în România. Avem nevoie cât mai urgent de o reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia reducerii, simplificării lor și creşterii gradului de colectare a taxelor. Este evident că nu introducerea sau mărirea de noi taxe și impozite sunt soluțiile pentru România. USL nu face altceva decât sa mute evaziunea fiscală dinspre o piață spre alta (cazul pâinii și alcoolului) și să crească în continuare evaziunea. USL a creat un cerc vicios în goana sa după bani și banii la buget sunt tot mai puțini, iar mafia înflorește.

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 18, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.