Kereskenyi Gabor: Punerea la zid a 80% din primarii din ţară nu este în folosul nimănui

Domnule preşedinte de şedinţă! Doamnelor şi domnilor deputaţi! Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează: Primarii consideraţi o gaşcă de infractori de către ANI. Punerea la zid a 80% din primarii din țară, asupra cărora atârnă pericolul incompatibilități, pentru că reprezintă interesele comunității în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, nu este în folosul nimănui.

kereskenyi-gaborÎn cursul săptămânii trecute şi în judeţul Satu Mare 44 de primari din cei 64 au primit înştiinţările că sunt anchetaţi Agenţia Naţională de Integritate. Menţionez că aceşti primari sunt reprezentanţii uniţăţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ.

Având în vedere că nu este vorba de intrarea aleşilor în structurile firmelor private, ci de acele societăţi care sunt deţinute sută la sută de unităţi administrative care prestează servicii publice importante, considerăm că sunt servite doar interesele personale ale unora care vor să-și treacă în palmares victorii doar de palmares împotriva unor aleși locali. Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indenmnizații sub 2.000 de lei sunt declarați incompatibili pentru că apară interesul public?

S-a ajuns în situația în care aleșii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituții care au declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Așa nu facem decât să alungăm specialiștii din administrația publică locală. Vom ajunge în situația în care vor candida la primării doar oportuniștii și fripturiștii.

Aleșii locali potrivit normelor europene, au obligația să reprezinte comunitatea în toate instituțiile și structurile dacă acest lucru este în interesul comunității, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în fața Legii 161/2003 care definește incompatibilităţile. Ba mai mult, legea este interpretată într-un singur sens și obtuz, aleșii locali fiind privați de a lua deciziile cele mai portivite pentru comunitate.

Pe de altă parte este forte grav ca prin aceste practici ale ANI, este afectată și imaginea României, aleșii locali fiind prezentați în presa naţională şi internațională ca fiind corupți.

Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluții instituționale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiției și Agenției Naționale de Integritate. Riscăm să lăsam neadministrat întreaga țară. Nu putem trata primarii ca o imensă gașcă de infractori.

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată.

Kereskényi Gábor

Deputat de Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 19, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.