Financial Times: Societe Generale caută un partener în Europa de Est, pentru „cimentarea” prezenţei în România şi Rusia

Societe Generale, banca-mamă a BRD, caută un partener de afaceri în Europa de Est pentru a-şi accelera extinderea în regiune, un eventual acord având potenţialul de a "cimenta" prezenţa grupului francez în Rusia şi România, potrivit Financial Times. Grupul bancar Societe Generale a dezminţit informaţiile. 

angajatii-societe-generale-ar-putea-intra-in-greva-generala-nationalaBanca franceză traversează o perioadă de schimbare de obiective, de tranziţie de la consolidarea situaţiei financiare către fructificarea unor oportunităţi de creştere.

Două surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times că Societe Generale este în etapele preliminare ale identificării unor potenţiali parteneri în rândul băncilor.

Un acord ar putea cimenta prezenţa grupului în Rusia şi România – în prezent principalele sale pieţe în regiune – şi ar putea de asemenea să îi asigure accesul în alte ţări, notează FT.

Întrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frédéric Oudéa, a refuzat să comenteze în mod direct informaţiile.

Oudéa a răspuns însă ideea că un eventual parteneriat ar putea anunţa fuziunea sau preluarea unei bănci rivale.

"Planul nostru de creştere va fi organic, cu siguranţă", a declarat şeful Societe Generale într-un interviu acordat Financial Times.

În ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situaţiei financiare – prelungirea maturităţii datoriilor şi creşterea ratelor de adecvare a capitalului – însă Oudéa pune acum accentul pe oportunităţile de creştere, bazându-se în bună măsură pe prezenţa pe pieţele emergente.

SocGen a stabilit pentru operaţiunile din Rusia şi România o ţintă de profitabilitate de 15%, comparativ cu 10% la nivel de grup.

"Trebuie să arătăm creştere în Rusia şi România, dar aş vrea să vă spun că sunt încrezător că vom atinge cu bine aceste obiective", a adăugat Oudéa.

Pe lângă operaţiunile din Rusia şi România, care au înregistrat performanţe slabe în ultimii ani, SocGen s-a extins în regiunea Maghreb a Africii de Nord.

Un parteneriat ar contribui la consolidarea prezenţei Societe Generale pe aceste pieţe şi ar putea asigura accesul la alte ţări din Europa de Est, unde grupul nu activează sau are operaţiuni de mică anvergură.

Oudéa a afirmat că operaţiunile din Rusia traversează o revenire solidă. SocGen a avut un profit net de 65 milioane euro în Rusia în prima jumătate a acestui an, faţă de 4 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Banca vrea să ajungă în Rusia la un randament al capitalului propriu de 15%, cu 50% peste ţinta la nivel de grup. Un alt obiectiv al SocGen în Rusia este acela de a urca pe locul 4 în topul băncilor, după jucătorii locali controlaţi de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank, prin extinderea pe segmentele conturilor de economii, creditelor destinate achiziţiei de automobile şi creditelor ipotecare.

Strategia este fundamentată pe convingerile lui Oudéa privind viitorul relaţiilor geopolitice dintre Rusia şi Europa, notează FT.

"Fie că ne place din punct de vedere politic, fie că nu, Europa şi Rusia trebuie să-şi dezvolte în continuare relaţia. Europa va găsi cu dificultate noi pieţe de creştere, iar Rusia reprezintă o piaţă de bază, apropiată nouă", a afirmat şeful SocGen.

Banca franceză a stabilit şi pentru operaţiunile din România o ţintă de 15% a randamentului capitalului propriu.

Grupul este aproape de profit în România după ce în 2012 a înregistrat o pierdere semnificativă. În prima jumătate a acestui an, BRD a raportat un profit net de 62 de milioane lei (circa 14 milioane euro).

La nivel de grup, Societe Generale a avut în prima jumătate a anului un randament al capitalului propriu de 5,6%. Oudéa a stabilit ca ţintă un randament de 10%, pe care îl consideră "minim".

"Dacă eşti sub 10%, ai o problemă", a afirmat el.

BRD – Groupe Societe Generale este a doua bancă din România, cu active de 45 de miliarde lei (peste 10 miliarde euro) la jumătatea acestui an.

Acţiunile BRD sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti. Titlurile au urcat miercuri dimineaţă cu 0,68%, la 8,92 lei, nivel la care capitalizarea băncii se ridică la 6,2 miliarde lei (aproape 1,4 miliarde euro).

"Societe Generale dezminte că se află în căutarea unui partener pentru susţinerea creşterii în Europa de Est", a transmis banca AFP.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 27, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.