Te gândeşti să divorţezi? Iată 5 motive ca să te răzgândeşti

Statistic, aproximativ jumătate din cuplurile căsătorite vor ajunge la divorţ, indiferent dacă au sau nu copii. O perspectivă destul de sumbră pentru zilele noastre. Este mai simplu ca oricând să divorţezi acum, faţă de alte vremuri când procedura era aşa de complicată încat de urâtul ei reconsiderai decizia.

divort1(1)Multe religii nu mai critică divorţul ca odinioară aşa că nici din acest punct de vedere nu mai există o frână a acestei decizii. Aşadar, multe persoane căsătorite se gândesc, atunci când lucrurile între ei nu mai funcţionează ca altădată sau nu evoluează pe direcţiă dorita: în definitiv, de ce nu aş divorţa? Iată mai jos primele 5 motive pentru care poţi reconsidera această decizie a divorţului:

1. Dacă aveţi copii, luaţi în calcul faptul că divorţul nu este o evadare din problemele căsniciei, exceptând situaţia în care vorbim de abuzuri serioase.

Indiferent care îţi sunt nemulţumirile, de încredere, de finanţe sau pur şi simplu pentru că aveţi multe diferenţe ireconciliabile – ele nu vor dispărea ca prin farmec după divorţ. De fapt, mulţi părinţi descoperă că pe vremea căsătoriei erau mai respectaţi şi aveau un control mai bun asupra situaţiilor din viaţa lor decât după divorţ. De îndată ce trăieşti singur(ă), multe se schimbă. Şi este posibil ca şi tu să ai partea ta de vină la neînţelegerile prezente, şi schimbarea partenerului nu înseamnă evaporarea lor.

2. Un divorţ este costisitor. Să angajezi un avocat este scump, iar dacă el este şi bun, este cu atât mai scump.

Te va costa bani şi să te tot învoieşti de la serviciu, cine ştie cât de des şi cât de mult timp, ca să participi la înfăţişări la tribunal, la întâlniri, la încercări de reconcilieri ca să ajungi la o înţelegere de orice natură. Toate acestea costă: timp, bani, nervi.

3. Viaţa după un divorţ este scumpă. Este costisitoare pentru ambele părţi.

Femeile care stau acasă să îşi crească copiii trebuie să facă dovada în faţa instanţei că au din ce să îşi întreţină copilul din toate punctele de vedere. Banii primiţi de la părintele care nu are copilul în custodie se vor dovedi insuficienţi pentru tot ce este nevoie în creşterea şi educarea copilului. Părintele care nu ia copilul în custodie descoperă mereu după divorţ că îi cresc substanţial cheltuielile întrucât trebuie să plece de acasă, să plătească toate cheltuielile noii vieţi, dar şi să aibă o sumă decentă de bani pe care să o dea pentru creşterea copilului şi posibil pentru susţinerea parţială a soţiei din punct de vedere material. Şi deseori acum tribunalul cere dovada unor cheltuieli care erau opţionale când erai căsătorit: asigurare de sănătate, asigurare de viaţă, susţinerea cheltuielilor de şcolarizare, de îngrijire copil, etc.

4. Dacă eşti părintele ce nu ia copilul în custodie, asta înseamnă că divorţezi de copilul / copiii tăi. Sau, cel puţin aşa vei simţi.

Poate că, fiind destul de des plecat de acasă în timpul căsătoriei, te gândeşti că lucrurile nu vor fi sensibil diferite după divorţ. Realitatea este însă aceea că, dacă partenerul/partenera ta de viaţă nu are intenţia să te ţină conectat la viaţa copilului ca să fii în peisajul vieţii lui, tu vei fi în totalitate în afara peisajului. Nu vei şti când merge la doctor sau când îl doare dintele, decât când vei primi nota de plată. Nu vei avea niciun cuvânt de spus cu cine rămâne copilul tău atunci când celălalt părinte nu poate sta cu el sau cât de des rămâne copilul fără celălalt părinte, cine ştie cu cine în schimb. Nu vei şti cine sunt prietenii copilului tău şi cum îşi petrece timpul după şcoală. Câteodată este dificil şi să obţii carnetul de note al copilului ca să vezi cum îi merge la şcoală. Şi, deşi este la modă acum la tribunal să se acorde custodie legală comună ambilor părinţi, realitatea este că tot părintele principal în custodie are dreptul să ia singur deciziile importante pentru copilul vostru în cazul în care apare o neînţelegere. Iar tu, părintele fără custodie, tot ce ai dreptul este să te lupţi în tribunale pe ce nu îţi convine (şi de cele mai multe ori, şansele de câştig sunt foarte mici).

5. Dacă tu eşti părintele care a obţinut custodia copilului, vei avea ocazia să vezi zi de zi efectele neplăcute pe care divorţul vostru le va provoca asupra copilului.

Chiar şi în divorţurile amiabile în care părinţii se separă, rămân amici şi îşi împart custodia copilului lor, dinamica familiei se va schimba dramatic şi primii afectaţi vor fi copiii. Chiar şi dacă ambii părinţi ajung să se recăsătorească, mulţi copii vor rămâne cu ideea fixă şi cu dorinţa ca într-o zi părinţii lor să se împace din nou. Ideea unui divorţ fără traume este un mit chiar şi când părinţii fac tot ce se poate face ca să evite orice disconfort copilului.

Acestea fiind spuse, concluzionând, evident că sunt unele situaţii în care divorţul este inevitabil, ba mai mult, toate persoanele implicate vor fi mai bine dacă relaţia părinţilor se încheie. Un exemplu concludent aici este căsătoria în care domină abuzul şi agresivitatea fizică.

Dacă relaţia dintre soţ şi soţie este aşa de nesănătoasă sau este controlată de unul dintre cei doi, iar partenerii sau doar unul dintre ei nu are nici cea mai mică disponibilitate de a încerca o reconciliere, devine mai nesănătos să rămâi căsătorit decât să divorţezi. În aceste cazuri, să fim cu toţii recunoscători pentru că există legi flexibile în ale divorţului.

Însă dacă simţi că încă este loc de împăcare, că încă există iubire şi încă aveţi pentru ce să mergeţi împreună în continuare iar divorţul ar fi o opţiune mai degrabă dictată de orgoliu sau de supărarea de moment, reconsideră. Reciteşte rândurile de mai sus şi ia-o de la capăt cu încredere.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 2, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.