PDL reclamă Avocatului Poporului neconstituţionalitatea OUG privind codul insolvenţei

Partidul Democrat Liberal solicită Avocatului Poporului, într-o scrisoare adresată acestuia, să declanşeze controlul constituţionalităţii Ordonanţei de Urgenţă privind Codul insolvenţei, apreciind că actul normativ emis de Guvernul Ponta prejudiciază grav mediul economic şi încalcă liberatea presei. Anunţul a fost făcut astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al partidului, de prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul.

a paulPDL consideră prevederile Ordonanţei reprezintă un atac împotriva economiei şi conduc la falimentul forţat al firmelor. Neconstituţionalitatea Codului insolvenţei este evidentă pentru că încalcă principiul nediscriminării şi accesul la libera informaţie, determinând retragerea forţată a licenţei instituţiilor mass-media. Guvernul încalcă separaţia puterilor în stat, substituindu-se Consiliului Naţional al Audiovizulului – autoritate independentă – şi impunând retragerea licenţei. „Ponta spune că până acum insolvenţa a fost folosită de firmele private pentru evaziune, dar uită să precizeze că însuşi statul a folosit abuziv procedura insolvenţei în cazul Hidro, pe profit, în cazul Oltchim – unde obligaţia statului era să facă majorare de capital sau a altor companii de stat. Pe scurt, aceste companii de stat nu şi-au mai onorat obligaţiile de plată către firmele private care au livrat bunuri şi servicii în condiţii loiale şi legale, dar care şi-au plătit obligaţiile fiscale faţă de stat fără să-şi încaseze plata. Ele au pierdut de două ori. Propunerea PDL este ca noul cod al insolvenţei să prevadă explicit ca intrarea în insolvenţă a companiilor de stat să ducă la scutirea de la plata dărilor către stat, echivalentă cu valoarea TVA plătită pentru contractele neonorate la plată”, a declarat Andreea Paul, arătând că ieşirea din insolvenţă şi onorarea plăţilor echivalează cu reluarea acelor obligaţii fiscale. „Pentru a nu fi discriminatorie propunerea, e just să se întâmple identic şi în cazul insolvenţei firmelor private. E logic şi economic şi fiscal să fie aşa. Să nu omorâm economia sănătoasă cu legi proaste”, a adăugat Andreea Paul.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, cea mai mare problemă a insolvenţei, când se termină cu faliment, o reprezintă perioada lungă în care se desfăşoară lichidarea firmei. „PDL propune ca lege să prevadă o perioadă de lichidare. La ora actuală, lichidatorul îşi stabileşte un salariu uriaş pe lună şi stă şi valorifică pe rând bunurile societăţii, pe o perioada de ani de zile. În realitate, sumele încasate abia ajung, de obicei, pentru salariul lichidatorului. Nici vorbă să mai ajungă la creditori sau la firmele sănătoase”, a subliniat Andreea Paul. Ea a menţionat că procedura actuală de lichidare este şi în defavoarea cumpărătorilor pentru că lichidatorul informează cumpărătorul doar dacă acesta achiziţionează caietul de sarcini. „PDL consideră că este nevoie de o lege nouă care să lămurească aspectele de procedură ale valorificării bunurilor provenite din faliment. În străinătate, falimentele sunt lichidate rapid de case de licitaţii, mai nou chiar pe internet. Adică rapid şi eficient”, a explicat Andeea Paul.

Ea a amintit că PDL va adresa o scrisoare şi comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, pe tema atacului la libertatea presei comis de Guvernul Ponta prin noul cod al insolvenţei, după cum a anunţat, de altfel, şi preşedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga.”Dacă în urma acestor două demersuri USL nu îşi retrage Ordonanţa atunci cerem dezbatere de urgenţă în Parlament pentru a discuta fisurile grave din acest cod al insolvenţei prost croit”, a mai spus Andreea Paul.

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 6, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.