Metoda Dragnea trebuie aplicată urgent la ministerul Fondurilor Europene: „Îi legaţi, îi luaţi în braţe…”

Altfel, nerușinarea va conduce în continuare acest minister. Cum altfel poți spune când USL se laudă cu realizările PDL pe fonduri europene? 8.300 din cele 10.000 de contracte sunt semnate sub guvernarea PDL. Cum altfel poți caracteriza faptul că USL mai are 3 luni pentru a ridica rata absorbției la 50%, așa cum a promis? 

andreea-paul-vassMinisterul Fondurilor Europene este locul predilect al paradei modei, nu al lucrului bine făcut. Ministrul are ochi doar pentru sine. Dosarul nerușinării însă este tot dureros:

România trebuie să atragă 2,5 miliarde euro din fonduri europene pentru a nu intra în deficit. USL mai are doar 3 luni la dispoziție pentru a deconta de la Comisia Europeană cei 640 milioane euro necesari. Doar cu minciuna nu va reuși. 

Sumele primite de la UE au scăzut cu aproape 4% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Bineînțeles, se poate și mai rău!

România este pe locul 3 în UE la probabilitatea ca o licitaţie pe fonduri europene să fie coruptă și pe locul 2 la mituirea funcţionarilor publici responsabili de licitaţiile pe fonduri europene. Locuri fruntașe! 

USL a cheltuit fonduri enorme din buzunarul românilor pentru că nu s-a descurcat cu gestionarea și absorbția eficientă în cazul Programelor Operaționale Transporturi și Mediu. Neputință de lux pe banii românului sărac.

USL a adus 7 experți de la Banca Europeană de Investiții (BEI), care costă 7,5 milioane de euro. Practic, un expert „ne costă” puțin peste un milion de euro. La ce au folosit cei șase milioane de euro ale Ministerului Fondurilor Europene decontate ca fiind pentru pregătirea personalului din sistemul de absorbție a fondurilor europene și alți 7 milioane de euro pentru a angaja experți din mediul privat?

USL nu a rezolvat problema corupției din administrarea fondurilor europene. Nu știe cât se întinde și nici nu îl interesează. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) semnalează că circa 35% din licitațiile pe fondurile europene sunt fraudate. Practic, una din trei licitaţii cu fonduri europene e susceptibilă de corupţie.

Lipsesc planificarea strategică și viziunea în Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. USL este expert în negocierile în genunchi, cu strategii „făcute pe genunchi”. Din poziția asta nu se văd propriile defecte și poți să treci neobservat. Strategia școlarului șmecher!

Unde este regionalizarea marelui Dragnea, trimis în judecată? Singura propunere evidentă, însă aberantă, a USL este de a crește cu 3% alocările din fondurile europene către regiunea București-Ilfov, cea mai dezvoltată regiune din România. Practic, USL încurajează disparitățile regionale și decide să marginalizeze, așa cum a făcut până acum, tot ceea ce este departe de capitală. Ca deputat al Țării Oașului, iată rezoluția USL pentru oșeni: „sunteți departe de București nu numai la propriu, ci și la figurat”.

Ce-i de făcut? Cred că USL știe! O aflăm din stenogramele referendumului. Să-l cităm pe ditamai prim-vicepreședintele Guvernului, Liviu-Nicolae Dragnea: „Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe …” De ce această experiență nu este transferată la fonduri europene? 

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 8, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.