Schimb de experiență în domeniul social în orașul Heilbronn-Germania

În perioada 29.09.2013- 02.10.2013 o delegație a Primăriei Municipiului Satu Mare, condusă de dl. Primar, Dr. Coica Costel Dorel, compusă din: Directorul Executiv al Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, D-na Doina Văsuț, consilierul primarului, d-na Tâlvâc Adina, Seful Biroului Administrativ, dl. Faur Vasile și Directorul tehnic al S.C. Apaserv  S.A, domnul Leitner Ioan  la invitația Asociatei Samaritenilor din orasul Heilbronn-Germania (ASB),  au participat  la un schimb de experiență în domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice.

Au fost mai multe vizite de lucru, atât la sediul ASB Asociaţia Samaritenilor din orașul Heilbronn-Germania cât și la centrele prin care această asociație furnizează servicii sociale. Această asociație are o experiență vastă în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice și are un număr de 1200 de angajați fiind partenerul de bază al Primăriei Orașului Heilbronn dintre ONG-urile locale în domeniul social ale primăriei. Principalele servicii sociale pentru vârstnici sunt acordate pe mai multe nivele, în funcție de nevoia identificată pentru persoana vârstnică. Astfel există un grup de locuințe asistate în Leingarten,  cumpărate sau închiriate de către persoanele vârstnice, dotate cu un sistem de alarmă conectat la un centru de permanență în cadrul blocului de locuințe asistate care în caz de nevoie poate fi activat, iar o persoană responsabilă va acorda intervenție primară persoanei care a solicitat ajutorul.

Asociația ASB are mai multe centre de zi pentru persoanele vârstnice unde se acordă servicii socio-medicale, ambulatorii, de recuperare a capacității fizice, ergoterapie, servicii psihologice, precum și două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice.

Totodată a fost vizitată și Gradinița de copii, aflată în administrarea Asociației ASB -Kinderbunt cu o capacitate de 60 de locuri, 30 de locuri pentru copii de creșă între 0 și 3 ani și 30 de locuri pentru copiii de grădiniță între 3 și 6 ani.

Ca o noutate față de modelul românesc, programul la această grădiniță este diferit începând cu  7 dimineata până la 19  seara, inclusiv sâmbăta, fiind închisă doar două săptămâni pe perioada de vară. Acest program flexibil vine în sprijinul părinților care au un program de lucru prelungit.

Totodată delegația a fost primită de către Primarul Orașului Heilbronn la sediul Primăriei Stadt Heilbronn Markplatz, întâlnire unde s-a bus bazele unei colaborări pe mai multe domenii între cele două municipii.

În concluzie acest schimb de experință a fost binevenit pentru delegația din Satu Mare pentru ca de aceste modele de bună practică să se țină cont la elaborarea strategiei de dezvoltare socială a municipiului Satu Mare în domeniul social, punându-se astfel și bazele unei colaborări în domeniul dezvoltării paletei de servicii sociale furnizate persoanelor vârstnice.

Gruppenfoto 1.10.2013

DSC_1715

DSC_1748

DSC_1723

DSC_1772

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 10, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.