La Muzeul Județean s-a deschis expoziția „Privilegiile medievale și moderne ale orașului Satu Mare”

Sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare, două instituții surori Muzeul Județean de Istorie și Arhivele Naționale Filiala Satu Mare, joi, 10 octombrie, s-a deschis expoziția care cuprinde "Privilegiile medievale și moderne ale orașului Satu Mare". La deschidere au fost prezenți viceprimarii Marcela Papici și dr. Radu Roca, alături de dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naționale Satu Mare, și dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare.

În cuvântul său, viceprimarul Marcela Papici a felicitat cele două instituții surori pentru organizarea acestei expoziții în care se expun documente valoroase, începând cu 1240, care dovedesc existența orașului nostru. Expoziția contribuie la cunoașterea efortului depus de-a lungul veacurilor pentru păstrarea și valorificarea acestor documente. Dr. Radu Roca a subliniat faptul că toate aceste documente arată vechimea orașului și continuitatea, documentele în sine reprezintă o valoare inestimabilă, sunt unicate.

Din partea muzeului o contribuție importantă în organizarea expoziției au istoricii dr. Viorel Ciubotă și dr. Liviu Marta alături de specialiștii muzeului care au selectat 42 de documente, câte 21 din partea fiecărei instituții, respectiv din colecțiile Muzeului Județean și Arhivele Naționale si Fondul Primăriei Satu Mare. Documentele acoperă un interval de șase secole de istorie. Ele au fost cercetate de-a lungul timpului de mulți cercetători, printre care și marele istoric Nicolae Iorga atunci când a fost în Satu Mare. Satu Mare este amintit în forma Castrum Zotmar în Gesta Hungarorum, ca o cetate apărată de către voievodul Menumorut. Așezarea de la Mintiu a fost întemeiata în secolul al XI-lea de către coloniștii germani. Mar târziu, cetatea a fost reconstruită după modelul italian care a cunoscut o înflorire în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. În 1705 principele Francisc Rakoczi al II-lea a dispus demolarea cetății. În secolul al XVI-lea Satu Mare a devenit centrul unui mare domeniu. În anul 1712 s-a  realizat unificarea celor două orașe Satu Mare și Mintiu, care în 1715 dobândește rangul de oraș liber regal. În cea mai mare parte documentele sunt redactate în limba latină și limba maghiară, iar materialul pe care s-a scris este hârtie de moară sau pergament.

Expoziția rămâne deschisă publicului în perioada 10 octombrie – 21 octombrie 2013.

Galerie foto:

DSCN0623

DSCN0625

DSCN0629

DSCN0622

DSCN0631

DSCN0630

DSCN0628

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 11, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.