La Restaurantul Miorița a avut loc lansarea celei mai recente cărți a scriitorului Mihai Sas, „Cărbunița și alte scrieri cu tâlc”

In Salonul Alb al Restaurantului Miorița din Satu Mare, în fața unui numeros public iubitor de literatură,  a avut loc joi, 10 octombrie lansarea cărții lui Mihai Sas, "Cărbunița și alte scrieri alese", apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare.

mihai-sas-308x500Oficiile de gazdă au fost făcute de poetul Ion Bala, coordonatorul Cenaclului literar Afirmarea. El și-a exprimat bucuria că în decurs de un an a putut să apară o nouă carte semnată de Mihai Sas, o carte scrisă cu mult suflet, pe care are onoarea s-o recomande tuturor cu sinceritate. Discuțiile au debutat după ce Cornel Burcea a dat citire unui fragment dintr-un interviu dat de Mihai Sas unui ziarist. În cei 81 de ani împliniți, autorul a mărturisit că a trăit în timpul mai multor dictaturi, a cunoscut două revoluții și a cunoscut mai multe calamități naturale majore. El a fost de părere că nimic nu trebuie disprețuit din ce a fost bun în trecut, fiincă au fost făcute și lucruri bune. A mărturisit apoi sincer: “Avem nevoie de bătrânețe ca să ne dăm seama că moartea există cu adevărat”.

Despre carte și autorul ei a vorbit George Vulturescu, care a mărturisit că se numără printre cei care urmăresc cu interes cărțile lui Mihai Sas. În povestirile lui Mihai Sas el vede trăsăturile caracteristice personajelor lui Slavici. Chiar prima povestire, "Cărbunița", descrie drama unei iubiri adevărate. Mihai Sas dovedește că îndrăgește mult peisajele, în special cele maramureșene, zugrăvește cu mult talent un peisaj foarte animat. În același timp povestirile lui au și o tentă umoristică. Scriitorul nu se dă drept un dizident, ci descrie cu realism momentele dramatice ale colectivizării în zona Maramureșului. Zugrăvește apoi momentele dramatice ale tragicului an 1940, când a avut loc cedarea nordului Ardealului. Autorul reușește să surprindă peisaje minunate în numai câteva fraze și are un talent deosebit în a descrie femeia.

Voicu D. Rusu, "ca un simplu cititor”, a mărturisit că proza lui Mihai Sas este polivalentă, cu un caracter confesiv pronunțat confesiv si autobiografic. Scriitorul vorbește despre fapte reale trăite de el în cei 81 de ani. A fost contemporan cu evenimentele descrise. Face o analiză riguroasă a colectivizării satelor. Din cuprinsul volumului rezultă talentul de povestitor al autorului. În unele situații, se apropie de Miron Radu Paraschivescu. Metaforele sunt bine alese și dau savoare lecturii. Întâlnim și situații comice. Chiar dacă la prima lui carte, autorul a mărturisit că nu are ambiție de scriitor, cu această a doua carte a sa dovedește că are. Voicu D. Rusu l-a felicitat din suflet pe autor și i-a urat multă sănătate și putere de muncă pentru celelalte volume la care lucrează.

Omul de cultură George Terziu a vorbit în calitate de editor. Din capul locului a mărturisit că îl cunoaște pe Mihai Sas ca un om cu mult tact. Niciodată nu vrea să deranjeze atunci când se află în vizită la editură. Cartea lui este surprinzătoare. Autorul este în stare să facă literatură aproape din orice. Are o ironie fină și harul de a scrie. Cartea este o provocare, demonstrează că se poate scrie bine despre evenimentele petrecute cu ani în urmă. Cărțile lui vor intregi istoria acestor locuri. La finalul cuvântului său, George Terziu i-a înmânat autorului o diplomă de excelență ca semn al prețuirii de care se bucură creația sa.

lansare-Mihai-Sas-350x232Au mai luat cuvântul Vasile Moiș, care a remarcat faptul că scriitorul are tăria de a spune lucrurilor pe nume și are un umor deosebit. Fiecare carte, și aceasta din urmă a lui Mihai Sas, este o piedică în calea uitării. La rândul său dr. Ioan Corneanu a mărturisit că îl leagă de autor o prietenie de peste 50 de ani, o prietenie bazată pe sinceritate. Aceleași trăsături au fost scoase în evidență și de Claudiu Govor. Pe Mihai Sas într-adevăr îl caracterizeazâ prietenia sinceră. Mihai Sas scrie ușor, ca un bun ziarist care nu și-a uitat rădăcinile maramureșene.

Luând cuvântul la final, Mihai Sas a mulțumit celor prezenți că l-au onorat la această lansare. A mulțumit presei pentru mediatizarea acestui eveniment. A mărturisit că nu-l deranjează titlul din ziar “Octogenarul Mihai Sas își lansează cartea…”, din contră îl onorează. Zona din țară în care trăiește are un caracter multicultural, și toată Transilvania e multiculturală, ceea ce este o valoare. Nu e bine dacă cineva vrea să ne separe pe motive etnice. În scrierea cărții a avut un mare sprijin din partea soției. În final autorul a oferit autografe tuturor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 11, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.