Mihai Sas și Liliana Terziu au citit sâmbătă la Cenaclul Afirmarea

Sâmbătă, 12 octombrie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc o nouă ședință a Cenaclului literar Afirmarea. La începutul ședinței scriitorul Mihai Sas a dăruit membrilor cenaclului ultima sa carte, "Cărbunița și alte scrieri cu tâlc", carte care a fost lansată recent.

DSCN0632În prima parte a ședinței, Mihai Sas a dat citire unor eseuri aflate în manuscris. În eseul "Despre poezie", autorul constată că poezia trebuie răspândită, gest prin care se străbate infinitul timpului. Trăim într-o perioadă în care, din păcate, răul domină. Poezia ne poate umple sufletul și poate da autentice emoții. Omul sensibil se liniștește prin poezie. Mihai Sas compară poezia cu un fagure de miere tămăduitoare. În timpurile noastre, poezia nu a pierit, ea s-a înveșmântat în haine noi și amintește omului de limitele lui. În final poezia are darul de a purifica. Un alt eseu s-a referit la semnificația numelor și în mod special la semnificația cifrei 666, considerată a fi monstrul apocaliptic. Numele se poate răsfrânge negativ asupra întregii vieți a omului. Nu întotdeauna părinții au ales nume inspirate pentru copiii lor. Din această cauză într-o vreme, autoritățile de stat au dat o lege pe baza căruia cei cu nume nepotrivite și-au putut schimba numele.

La fel de bine au fost primite și eseurile care se refereau la scrisorile de dragoste, și cea intitulată "Căldură mare". In cel din urmă eseu, autorul se întreabă pe bună dreptate: ”Oare de ce am fost fericiți vara aceasta cu o căldură insuportabilă? De tip african. Și apropo de Africa, cândva am colaborat intens cu țările africane. Le dădeam tractoare, utilaje de tot felul. Acum colaborăm mai puțin deoarece aparținem unui club mai select, Uniunea Europeană. Acum nu mai vindem arme statelor africane. Acestea le cumpărăm și noi de la alții. În prezent nouă ni se împart ajutoare de la UE, diverse produse care stau gata să expire. În continuare s-a mai prezentat eseurile "Domeniul juridic al scrisorilor de dragoste" și "Rețeta vieții".

Pe marginea eseurilor lui Mihai Sas, a luat cuvântul George Terziu. El a constatat că autorul dă dovadă în scrierile sale de multă detașare pentru a putea transmite celorlalți ceea ce a creat. Mihai Sas a găsit calea de a transmite celorlalți, ideile sale prin scurte eseuri, prin care informația circulă rapid. El nu pierde șirul ideilor. Ține bine în mână frâiele povestirii. "Mihai Sas are subiecte, față de alți autori care scriu bine dar nu au subiecte. Mihai Sas știe să caute subiectele, se vede clar că a fost ziarist", a constatat George Terziu.

Ioan Sălăgeanu a remarcat că autorul scrie bine, fiindcă are o îndelungată experiență de viață, a împlinit 81 de ani. Noi trecem fără să observăm anumite lucruri. Mihai Sas în schimb observă totul, până la cele mai mici amănunte. La rândul ei, Loredana Știrbu a precizat că față de primele texte citite la cenaclu, Mihai Sas a progresat enorm de mult. L-a rugat să persevereze în ale scrisului și să editeze cât mai multe cărți, acum că se vede că e cuprins de microbul literar. Aprecieri la adresa eseurilor lui Mihai Sas a mai făcut Vasile Bărbuș Crățu. El i-a compus lui Mihai Sas o reușită epigramă, căreia i-a dat citire iar la urmă i-a urat multă sănătate și putere de muncă.

Scriitorul Ioan Marian Chiorean a remarcat că la cenaclu participă mai multe generații, de la tinerii de 18 ani la maturii peste 80 de ani. În scrierile lui Mihai Sas putem descoperi o doză sănătoasă de umor, ceea ce este bine. Doamna Sas a făcut unele referiri la viața scriitorului, mai ales din momentele mai grele, din anii tinereții. Ea își manifestă satisfacția că la vârsta pe care o are, Mihai Sas este dăruit atât de mult scrisului.

Luând cuvântul, Mihai Sas a recunoscut faptul că scrierile sale trebuiau revăzute pe alocuri. A mulțumit tuturor pentru observațiile făcute și a promis că va ține cont de ele. Dorește să scrie în continuare, pentru ca tinerii să cunoască trecutul în mod corect, și nu deformat. A considerat cenaclul un loc unde putem învăța unul de la altul și a promis că va fi și în continuare un membru activ al cenaclului.

Tot eseuri a citit și Liliana Terziu. Titlurile acestora au fost: "Melancolia ca sursă culturală de inspirație", "Ciuntirea zeilor", "Venus din Milo", "Singurătatea prelungită". Aceste eseuri au apărut în volumul "Torentele sufletului", Biblioteca Dumitru Popovici, Drăgănești-Olt, 2013. Pe marginea eseurilor au luat cuvântul Ion Bala, Mihai Sas, George Terziu, Ioan Marian Chiorean, Claudiu Govor. George Terziu a spus că are încredere în destinul autoarei și speră să scrie o carte împreună cu dânsa. Ioan Marian Chiorean s-a bucurat de faptul că prin doamna Terziu, literatura din nord-vestul țării s-a îmbogățit cu o valoare autentică. Autoarea eseurilor a mărturisit că a scris aceste eseuri într-o perioadă mai nefericită vieții sale. A propus ca în viitor cenaclul Afirmarea să editeze antologii și dacă se poate, să se țină ședințe și în alte localități.

Momentele muzicale ale recentei întâlniri a cenaclului au fost furnizate de Georgeta Govor, care a interpretat frumoase cântece românești  și ucrainene, pe versurile poetului Taras Sevcenko. Ioan Sălăgeanu a interpretat romanțe pe versurile poeților George Țărnea și George Bacovia. Printre cei prezenți, în afara celor menționați că au citit sau au luat cuvântul i-am remarcat pe Adrian Avășan, Vasile Bărbuș Crățu, Gheoghe Nemet, Carol C. Koka, Bujorel Șuta, Rodica Cuc, Lia-Gabriela Koka, Gianina Beres și alții.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 13, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.