Fortificaţiile medievale de la Crucişor, în atenţia arheologilor sătmăreni

Arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare vor începe în perioada imediat următoare o campanie de cercetare la “Cetatea” de la Crucişor. Din datele pe istoricii le deţin la ora actuală, fortificaţia situată la abia 6 km de Crucişor (pe Dealu’ Pintii) datează din secolele X-XI.

foto santier arheologic_1Şanţurile solide ale fortificaţiei de pământ sunt vizibile încă pe coama Dealului Pintii, fiind remarcate şi identificate de localnici încă de la primele descrieri păstrate ale hotarelor satului, de la începutul veacului al XIX-lea, când locul era amintit drept “Cetăţea” sau “Cetăţuie”. Mai târziu, susţin cercetătorii, fortificaţia a fost asociată cu numele eroului Pintea Viteazul.

Conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare îşi propune pentru perioada imediat următoare o campanie de cercetare geo-magnetică a cetăţii Crucişor, precedată de o curăţare a locului, şi urmată în prima parte a anului următor (2014) de sondaje arheologice de confirmare a prospecţiunilor, care vor permite şi o datare mai exactă a fortificaţiei şi a eventualelor structuri descoperite.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 16, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.