3 soluții pentru crearea de locuri de muncă și absorbția șomerilor tinerilor

În România mereu redescoperim roata. Economia însă nu are cum să fie la nesfârșit un câmp de încercări repetate. Iată câteva exemple de bună practică din UE pentru a sprijini IMM-urile și a stimula crearea de locuri de muncă. Vi le propun în calitate de coordonator al domeniului economic în Guvernul Alternativa al PDL. Dedic această sinteză doamnei Maria Grapini, ministrul chinuit al IMM-urilor.

someri-flickrDmitri-Beljan-11E bine că guvernul USL a continuat și în acest an Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat de PDL în anul 2011 la inițiativa mea. Păcat că fabrica de taxe și șomeri a USL nu are capacitatea de a veni cu soluții noi pentru crearea de locuri de muncă.

Sfat pentru domnul Ponta: Dacă tot stați bine la capitolul plagiat, plagiați ideile deștepte!

1. Franța: Campus de meserii și calificări pentru conectarea ofertei de muncă la cererea mediului de afaceri

·  Vizează ocuparea posturilor vacante de către tehnicieni calificați în cadrul companiilor inovatoare și sprijinirea învățământul profesional.

·  Presupune realizarea a cel puțin unui campus de meserii și calificări în fiecare regiune a țării, prin gruparea furnizorilor de formare profesională în jurul mai multor industrii semnificative, precum: mase plastice, industria aerospațială, metalurgie, construcții, lucrări publice etc.

2. Franța: Ajutor de stat pentru recrutarea tinerilor

·  O companie poate recruta un tânăr cu vârsta între 16-25 ani, fără diplomă sau cu studii profesionale, aflat în căutare de loc de muncă, pentru care va primi ajutor de stat în valoare de: 75% din salariul minim pentru organizațiile din sectorul non-profit. De pildă, la un salariu minim de 1.430 euro, angajatorul va avea de plătit tânărului numai 360 de euro, restul fiind suportat de stat, 35% din structurile salariului minim pentru sectorul comercial.

·  Punerea în contact a părților interesate se realizează în principal prin agențiile de ocupare a forței de muncă.

3. Irlanda: Fonduri pentru angajarea de absolvenți în vederea dezvoltării afacerilor

·  Programul „Graduates 4 International Growth” presupune acordarea de fonduri pentru companiile care angajează absolvenți de studii postuniversitare în dezvoltarea afacerilor internaționale pentru realizarea studiilor de cercetare cu privire la noi piețe de dezvoltare pentru companie.

·   Absolvenții au obligația de a lucra în străinătate pe o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni pentru a pune la punct proiectul dedicat creșterii companiei pe piața respectivă.

·   Programul oferă finanțare atât pentru susținerea studiilor pentru obținerea diplomei postuniversitare, cât și pentru salariul care îi este acordat pe o perioadă de 18 luni.

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 16, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.