125 de ani de la nașterea unui dascăl de excepție: Ambroziu Nicoară

Sub semnătura istoricului dr. Viorel Câmpean și a profesorului Carol C. Koka, în revista ,,Eroii Neamului“, nr. 3 din septembrie 2013, a apărut un amplu studiu despre cărturarul și patriotul român Ambroziu Nicoară, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la nașterea sa. A fost învățător, revizor școlar și rector al Școlii de Ucenici Industriali din Satu Mare, intelectual patriot care a luptat pentru implinirea idealului național.

DSCN0644S-a născut la 8 iulie 1888, la Apateu în familia cantorului-învățător Grigore Nicoară. Era primul născut dintr-o familie de cinci copii. A urmat Liceul de Stat din Baia Mare, apoi Școala Normală din Oradea, pe care a absolvit-o în 1908. A ocupat postul de învățător la Fărcașa, azi în județul Maramureș. Din 1911 a funcționat la Carei. Aici i s-a născut fiul Aureliu-Vasiliu, apoi fiicele Maria, Valeria și fiul Ambroziu.

În toamna anului 1918 a participat la Adunarea de constituire a Consiliului Național Român. A fost delegat din partea Reuniunii Învățătorilor Români la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Tatăl său a fost notarul Consiliului Național Român din Măriuș.

Până în 1924 a îndeplinit funcția de subrevizor școlar apoi director al Școlii de Ucenici Industriali din Satu Mare În Anuarul școlii a publicat un amplu studiu despre reforma învățământului românesc aducând argumente în susținerea viziunii sale asupra îmbunățățirii acestui tip de învățământ.

Ambroziu Nicoară a colaborat la ,,Viața școlară” revistă înființată de Dariu Pop. Politic a făcut parte din Partidul Național Liberal apoi cea a liberalilor georgiști. Un mare merit are în dezvoltarea cooperației sătmărene. A fost directorul Băncii Populare și președintele Societății de Cooperative de Credit Banca Populară Industrială și Comercială Satu Mare. A înființat apoi Cooperativa Regională pentru Aprovizionare, Producție și Desfacere Agricolă Sătmăreana Satu Mare din care făceau parte personalități sătmărene precum Octavian Ardelean, Ioan Pogăciaș, Alexandru Racoți etc. Ambroziu Nicoară s-a numărat și printre conferenționarii Despărțământului Sătmar al Astrei.

După preluarea puterii de către comuniști, Ambriziu Nicoară a suferit o condamnare de doi ani pentru faptul că s-a numărat printre organizatorii Comitetului orășenesc Oradea a Pardidului Social Democrat Titel Petrescu. A fost eliberat din Penitenciarul Pitești la 23 iunie 1954. În urma naționalizării și-a pierduttoată averea, fiind nevoit să locuiască la fratele său învățătorul Ioan Nicoară director învățător la Hodișa, apoi la fiica sa din Oradea. Ambroziu Nicoară a plănuit întemeierea mănăstirii din Măriuș, dar vremurile nu erau favorabile pentru un asemenea demers. Ultimii ani i-a petrecut la Satu Mare, locuind pe strada Alexandru Ioan Cuza. În 1967 a rămas văduv după decesul soției sale Maria. A trecut la cele veșnice în 1969, fiind înmormântat la Cimitirul greco-catolic de la Gara Satu Mare.

 

                                                                                                                                Prof. Lia-Florica Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 17, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.