Paris: Licee blocate în semn de protest faţă de expulzarea elevilor străini

Liceenii au blocat mai multe instituţii, joi dimineaţa, la Paris pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini, după un caz foarte mediatizat al unei eleve rome originare din Kosovo, Leonarda Dibrani.

6130848_afp___mediafax_foto_kenzo_tribouillard_19740000Patru licee pariziene, Maurice-Ravel, Hélène-Boucher, Charlemagne şi Sophie-Germain, erau blocate şi intrările erau controlate în alte două instituţii, potrivit rectoratului.

"Cuvântul de ordine este mobilizarea pentru întoarcerea liceenilor expulzaţi", a declarat pentru AFP Steven Nassiri, purtător de cuvânt al sindicatului liceenilor FIDL, apropiat de Partidul Socialist aflat la putere, contactat prin telefon în timp ce manifesta, joi dimineaţa, în faţa liceului Charlemagne din Paris.

"Este inadmisibil ca sub un guvern de stânga să fim obligaţi să ne prezentăm actele pentru a intra în liceu. Toată lumea are dreptul la educaţie", a afirmat el.

Guvernul francez a lansat, miercuri, o anchetă administrativă privind condiţiile în care a fost reţinută Leonarda, în vârstă de 15 ani, din estul Franţei, la 9 octombrie. Concluziile sale sunt aşteptate în decurs de 48 de ani, joi seara sau vineri.

Miercuri, câteva sute de liceeni s-au reunit în faţa rectoratului din Paris pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini, după cea de săptămâna trecută, care a vizat unul dintre colegii lui, un armean şcolarizat în capitală.

Elevii au scandat "Valls demisia !" şi "Eliberaţi-l pe Khatchik!". În vârstă de 19 ani, Khatchik Kashatryan a fost expulzat sâmbătă către Armenia.

Expulzarea elevilor aflaţi în situaţie ilegală a provocat, miercuri, disensiuni în cadrul Guvernului şi majorităţii socialiste, focalizate pe politica imigraţiei şi personalitatea ministrului de Interne, Manuel Valls.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 17, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.