14 specialişti în domeniul tratării copiilor aflaţi în dificultate, prezenţi la Satu Mare pentru o sesiune de formare

In aceasta saptamana 14 profesionisti din cadrul a 5 organizaţii neguvernamentale care lucrează cu copii şi tineri aflaţi în dificultate din Romania, Ungaria si Ucraina participa la Satu Mare la o prima sesiune de formare in domeniul tehnicilor specifice terapiilor expresive. Aceasta actiune se desfasoara in cadrul proiectului transfrontalier “Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Sociala” – HUSKROUA/1101/082 implementat in perioada 01.08.2013 – 31.07.2014 de catre Centrul de Resurse CREST in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

1391981_625683074121138_496921212_nCursul intitualat “Folosirea de tehnici de terapii expresive in cadrul programelor de dezvoltare personala construite pentru copii si tineri aflati in dificultate” are ca scop dezvoltarea competentelor celor 14 participanti (asistenti sociali, educatori, pedagogi, profesori, instructori) de a utiliza tehnici expresive ca instrumente terapeutice si educationale in munca cu copii si tineri aflati in dificultate.

Formarea are un caracter inovativ fiind sustinuta de catre formatori din cadrul Asociatiei de Terapie prin Joc si Dramaterapie din Romania care indruma participantii in :
–  Accesarea si activarea resurselor creative
–  Achizitionarea de informatii specifice abordarii dramaterapeutice cu privire la modalitati de lucru cu copiii si tinerii
–  Achizitionarea de tehnici creative de lucru pentru sprijinirea dezvoltarii personale a copiilor si tinerilor

In perioada 4-8 noiembrie va avea loc tot la Satu Mare cea de a doua seiune a acestui curs, dupa care, participantii vor construi programe de dezvoltare personală utilizând tehnicile invatate. Incepand de anul viitor, pe acestea le vor implementa în centrele de zi ale orgnizatiilor din care provin, bazându-se pe evaluarea nevoilor celor 50 de copii şi tineri beneficiari direcţi ai proiectului. În centrul acestor programe se va afla un proces de construire cu copii şi tinerii a unor spectacole artistice bazate pe elemente de cultura, traditii si folclor din zona transfrontaliera.

In implementarea programelor de dezvoltare personala si construirea spectacolelor se vor folosi tehnici de tipul : jocuri deteatru, creație scenariu, actorie, mișcare scenică, pantomima, coregrafie, creatie de decoruri și costume, desen, cusut, pictura, folk-art, artizanat, ceramică, etc. De asemenea, programele vor include si alte tipuri de activitati educative si de consiliere pe diferite domenii in functie de nevoile identificate ale copiilor si tinerilor (educatie comportamentala, rezolvare de probleme, consiliere in domeniul sanatatii, etc) precum si activitati de animatie socio-educativa si sport.

La finalul proiectului va avea loc o tabara si un festival international in cadrul carora copii si tinerii vor interactiona dezvoltandu-si abilitatile de viata si vor prezenta spectacolele construite.

Sursa: jurnaluldenordvest.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 17, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.