Lupta împotriva sărăciei, o preocupare majoră în Ungaria. Peste 4,6 milioane de cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei

Pe 17 octombrie, și la Budapesta s-a marcat Ziua Mondială de eradicare a sărăciei, ocazie cu care diverse organizații și unele partide politice au organizat demonstrații și acțiuni de ajutorare a celor nevoiași, prin distribuirea de alimente.

img_117_2Într-un articol semnat de Muhari Judit, articol apărut în ziarul Népszava, din 18 octombrie, ziar social-democrat care apare la Budapesta, autoarea face un amplu rechizitoriu asupra unui fenomen ce tinde să devină național în ţară, sărăcia. În Ungaria, în momentul de față există 4,6 milioane de cetățeni care trăiesc sub pragul sărăciei, scrie autoarea.

Una dintre acțiunile de ajutorare s-a derulat în pasajul subteran din Piața Blaha Luiza din Budapesta. Aici circa 150 de nevoiași așteptau să primească câte 5 kg de cartofi și ceva făină. În cea mai mare parte aceștia locuiesc în aziluri de noapte sau pe unde apucă. Unii se plâng că de cele mai multe ori, agenții de ordine îi tratează cu brutalitate. Un altul a remarcat că atât de mare sărăcie ca acum nu a fost demult în Ungaria și că e nevoit să locuiască în pădure. Poliția îi ia la bătaie pentru orice. O pereche în vârstă declară că au un venit lunar de 22.800 de forinți, din care plătesc câte 7.500 de forinți chiria pentru că locuiesc într-un așa numit cămin muncitoresc. Au fost evacuați în urmă cu doi ani pentru neplata datoriilor. Bărbatul a fost conducător auto, dar firma la care a lucrat a dat faliment iar el a rămas pe drumuri. De lucru nu a găsit, deși în multe locuri i s-au notat datele personale și un număr de telefon la care poate fi găsit. De sunat nu l-a sunat nimeni. "Vrem locuri de muncă, că dacă avem un salar nici prin minte nu ne trece să stăm la coadă după ajutoare”.

Nimeni nu vede o îmbunătățire grabnică a situației. Organizația Maghiară de eradicare a sărăciei lucrează la un program privind modificarea sistemului de angajări, cu titlul "Ajunge 2013”. Recent, organizația a ținut o adunare în Piața Kalvin din Budapesta, pentru a atrage atenția asupra fenomenului sărăciei. Aici a fost arsă în mod simbolic "Sărăcia”. Potrivit Acțiunii Maghiare de Solidaritate, cauza principală a sărăciei este lipsa locurilor de muncă și a unui venit minim garantat. De la Al Doilea Război mondial încoace, nu a fost atât de mare sărăcia în Ungaria ca acum, unde spuneam că sunt, potrivit articolului citat, 4,6 milioane de săraci.

Iványi Gábor, conducătorul asociației de caritate "Oltalom” a declarat că de Ziua Mondială de eradicare a sărăciei, trebuie să se atragă atenția asupra nevoii de solidaritate, deoarece ”lupta împotriva sărăciei este de interes general”. Un alt oficial, Schmidt Jenö, președintele Asociației Naționale a Consiliilor Locale, a declarat că pentru a asigura alimentația copiilor nevoiași, în viitor ar fi nevoie de 10 miliarde de forinți.

Mesterhzáyi Attila, președintele fracțiunii Partidului Socialist, în declarația dată de Ziua Mondială de eradicare a sărăciei, a atras atenția că 500.000 de copii rămân flămânzi în fiecare zi, iar 500.000 de oameni trăiesc fără un loc de muncă. Tot mai mulți sunt cei care își pierd locul de muncă. Tot mai mulți sunt aceia care trăiesc greu deși au un loc de muncă. Guvernarea Orban, în trei ani și jumătate, a mărit de nouă ori prăpastia între cei bogați și cei săraci, aspect ce nu se regăsește nicăieri în Uniunea Europeană, nici măcar în țările balcanice, a declarat Mesterházi Attila, președintele Partidului Socialist Maghiar. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 22, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.