Expoziție fotografică aniversară dedicată Majestății Sale Regelui Mihai I și Familiei Regale

Marți, 22 octombrie, la Muzeul de Artă din Satu Mare, a avut loc vernisajul Expoziției fotografice aniversare dedicate Regelui Mihai I și Familiei Regale a României.

DSC_0206

DSC_0202

La deschiderea expoziției și-a anunțat prezența și AS Regală principele Nicolae, dar din motive de sănătate vizita lui a fost contramandată. AS Regală a transmis prin Daniel Angelescu, fotograful Casei Regale, un mesaj care a fost citit în fața asistenței. Principele Nicolae al României s-a născut în 1 aprilie 1985 la Geneva. A crescut în Durham, un orășel din nord-estul Marii Britanii. Prima sa vizită în România a avut loc în 1992, când Regele Mihai a revenit în țară, după 45 de ani de exil. 18 ani mai târziu Principelui Nicolae i s-a conferit titlul de "Alteță Regală”. Este licențiat în Managementul Afacerilor și Marketing, implicându-se în numeroase campanii de protecție a mediului sau de asistență socială din țara noastră.

DSC_0203

Fotografiile – așa cum a declarat domnul Angelescu – constituie partea de memorie a Majestății Sale și a Casei Regale a României și crede că fotografiile sale vor avea în viitor acest rol. Daniel Angelescu a mulțumit conducerii Muzeului Județean, directorului dr. Liviu Marta pentru posibilitatea de a deschide la Satu Mare, un oraș plin de istorie, această expoziție. Dr. Liviu Marta a făcut o prezentare a vieții și activității Majestății Sale, Regele Mihai, născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia. Majestatea Sa a fost suveranul României între 1927-1930, sub regență, și între 1940-1947. La 10 mai 1941, de Ziua Națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, Regele Mihai a fost înălțat la gradul de mareșal.

DSC_0208

Atunci când forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, Regele Mihai a organizat la 23 august arestarea lui Antonescu. Regele s-a opus guvernelor prosovietice între anii 1945-1946, prin cunoscuta grevă regală. La 30 decembrie 1947 a fost constrâns să abdice și să plece în exil, stabilindu-se la Versoix (Elveția). În iunie 1948 s-a căsătorit cu prințesa Ana de Bourbon Parma cunoscută și sub numele de Regina Ana a României, cu care a avut cinci fiice. În 1992, la trei ani după revoluție, noul guvern i-a permis Regelui Mihai să revină în țară. Regele a fost întâmpinat atunci cu o simpatie deosebită. Un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a-l vedea. În 1997, România i-a reactivat Regelui Mihai cetățenia română.

DSC_0207

La 25 octombrie 2013, Regele Mihai împlinește 95 de ani. Cu acest prilej s-a transmis Majestății Sale un călduros "La Mulți Ani!" urare cântată și de corul Medieșana din Medieșu Aurit, dirijat de soții Petrovici. Corul Medieșana a interpretat frumoase cântece patriotice și tradiționale din folclorul românesc. În final cei prezenți au fost invitați să ciocnească un pahar de șampanie în sănătatea Majestății Sale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 22, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.