Colonelul în rezervă Vasile Rus și-a lansat cartea „Comoara baladelor eroice – iubire și credință”

Mirecuri, 23 octombrie la restaurantul Miorița a avut loc lansarea cărții colonelului în rezervă Vasile Rus “Comoara baladelor eroice – iubire și credință”, apărută la Editura Inspirescu. Cu această carte autorul vrea să întâmpine așa cum se cuvine Ziua Armatei Române.

DSCN0667

Moderatorul avenimentului a fost Felician Pop, directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale. În cuvântul său s-a referit la omul Vasile Rus, așa cum îl cunoaște și opera lui, un om cu un caracter puternic și cu o operă de factură puternic patriotică. A remarcat că în primul rând pe colonelul Vasile Rus îl caracterizează ordinea, rigoarea și demnitatea. De-a lungul anilor a scris cărți cu o tematică divesă, de la cărți pentru copii la cărți filosofice. Este de apreciat faptul că după pensionare colonelul Rus s-a întors la origini, în satul său natal Roșiori. Prin tot ceea ce face lasă să se întrevadă dorința de a lăsa ceva în urma lui. Este un om care știe că bucuria de a trăi trebuie căutată în adâncul conștiinței tale. Cartea lui, care cuprinde 18 balade, trebuie citită de toți aceia care mai cred în puterea cuvântului scris.

În cuvântul său, profesorul și omul de cultură Teodor Curpaș a subliniat faptul că Vasile Rus are mulți prieteni prin intermediul cărților sale. A felicitat presa pentru prezenţa la lansare și pentru mediatizarea actului de cultură. Știe că autorul este un om pretențios, mai întâi cu el însuși, dar și cu alții. Cartea autorului trebuie citită de toată lumea deoarece baladele sunt un crâmpei de educație care vine de la strămoși. Dacă am avea mulți oameni în județ asemenea lui Vasile Rus, atunci am fi oameni foarte bogați. Autorul are un stil propriu și scrie extraordinar. Profesorul Teodor Curpaș şi-a exprimat speranța că Vasile Rus va găzdui cât de curând la Roșiori, în locuinţa sa, una din ședințele Cenaclului literar Afirmarea.

Poetul Ion Bala, conducătorul Cenaclului literar Afirmarea, a mărturisit că a citit cu plăcere multe din cărțile lui Vasile Rus. A fost impresionat în primul rând de puterea deosebită de muncă de care autorul dă dovadă, de tenacitatea și perseverența lui în realizarea obiectivelor propuse. Stăpânește foarte bine atât poezia cât și proza, dar și scrierile de factură monografică. 

Editorul George Terziu a avut la rândul lui numai cuvinte de laudă la adresa omului și scriitorului Vasile Rus. În țara noastră – a spus George Terziu – sunt mulți colonei dar Vasile Rus este un colonel mai deosebit, este un om plin de energie și un om foarte curajos. A avut curajul să scrie această carte, prin care demonstrează că are ceva de spus. El dă dovadă de un patriotism autentic. George Terziu i-a înmânat autorului o diplomă de excelență pentru întreaga sa activitate.

DSCN0668Au mai luat cuvântul și l-au felicitat pe autor poetul Gheorghe Crețu și Angela Câmpianu, director interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare. În încheiere a luat cuvântul scriitorul Vasile Rus, care a făcut o scurtă prezentare a activității sale pe tărâm cultural, încă din perioada când a fost cadru activ. El a fost încredințat că cu cât îți cunoști mai bine țara, cu atât o iubești mai mult. În cariera lui a avut ocazia să cunoască oameni din diferite țări. Cu toții au vorbit numai de bine de poporul lor de cultura lor. Oare noi românii de ce nu putem proceda la fel? În final autorul a mulțumit tuturor pentru îndemnurile și ajutorul dat, în perioada de început în ale scrisului și a recitat una din baladele sale, care s-a referit la tragicul an 1940 din istoria românilor.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 octombrie 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.