Loredana Știrbu și Ioan Rațiu au citit la cea mai recentă ședință a Cenaclului „Afirmarea”

Sâmbătă, 26 octombrie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc o nouă ședință a cenaclului literar “Afirmarea“. A citit proză scurtă Loredana Alexandrina Știrbu, “Secretul domnișoarei”, care a fost bine primită de către membrii cenaclului. Ioan Marian Chiorean a scos în evidență faptul că în centrul acțiunii se situează o crimă. Textul ne introduce într-o atmosferă boemă, care face legătura cu o capodoperă brâncușiană, „Domnișoara Pogany”, creată de Brâncuși în anul 1913.

DSC_0261

Numele operei vine de la domnișoara Pogány Margit, pe care sculptorul a cunoscut-o în 1911 și care i-a servit drept model în cele câteva luni cât i-a fost iubită. Scriitorul Mihai Sas a remarcat faptul că Loredana Știrbu se inspiră din realitate și face bine că face referire în scrierea sa la celebra operă de artă. Subiectul tratat de autoare poate fi și un subiect de roman. Scriitoarea are un stil care place tineretului din ziua de astăzi. Alexandru Ivanovici a constatat cu bucurie progresul enorm pe care l-a înregistrat în scris autoarea. Ea s-a maturizat, putem spune, în scris. Poetul Ion Bala a remarcat că scrierea e de factură polițistă, foarte aproape de realitate. Asemănarea cu proza Rodicăi Ojog Brașoveanu a fost remarcată de Claudiu Govor. Loredana Știrbu descrie foarte bine trăsăturile caracteristice ale comisarului și i s-a recomandat să continue să scrie proză de această factură. Comentarii favorabile a mai primit Loredana Știrbu și de la poetul Ioan Rațiu din București, coordonatorul Cenaclului “Orpheon”. Ea pune accentul pe rezonanța personajelor cu cititorii. Prin referirea la sculptura lui Brâncuși se duce până la iubirile sculptorului. Ioan Rațiu a considerat că este bine ca textul citit să rămână în categoria prozei scurte, deoarece astăzi lumea nu are timp să citească un roman. George Terziu a remarcat că autoarea dovedește și de data aceasta că este în continuă căutare. Personajele ei se conturează ca și personaje accentuate, cu particularități bine conturate. A considerat un fapt grozav introducerea în literatură opera unui sculptor celebru și, apropo de artă, George Terziu a vorbit pe larg despre manipularea din artă, manipulare care s-a practicat și se mai practică și astăzi. Luând cuvântul în final, autoarea a recunoscut că întotdeauna a fost o mare consumatoare de romane polițiste. A citit multe cărți ale Rodicăi Ojog Brașoveanu, scriitoare care i-a influențat scrisul.

DSC_0258

Un invitat de marcă a cenaclului a fost poetul Ioan Rațiu, coordonatorul cenaclului literar “Orpheon“ din București. A activat până nu demult în cadrul Serviciului de topografie al armatei. A publicat 6 volume de poezie și are în plan să publice încă vreo 30 de volume de poezie “ca restanțe ale trecutului”, după propria-i mărturisire. Ultimul volum apărut, pe care l-a prezentat în fața cenaclului a fost “Psalmi”, apărut la Editura Societății Scriitorilor Români, București, 2013. Ioan Rațiu a citit mai multe poezii din creația sa: „Răbufniri în mileniul trei”, „Rondelul plăcerii”, „Rondelul unui tei”, „Poem dedicat mamei”, „Rondelul primăverii” și „Treziți-vă la viață”.

DSC_0260

Reprizele muzicale au fost furnizate de Alexandru Ivanovici, Georgeta Govor, Angela Moldovan și Ioan Sălăgeanu. A mai intervenit Cornel Burcea, care a recitat câteva balade frumoase de George Topârceanu și Ioan Sălăgeanu, care a profitat de faptul că în urmă cu o zi am sărbătorit eroii neamului de Ziua Armatei Române și a citit poezia proprie, “Eroii Neamului”, în memoria sublocotenentului erou Virgil Sălăgeanu, căzut la datorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DSC_0257

  Nicolae Andreescu 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.