Vânzarea de organe, modalitate de plată a creditelor

Un număr mare de săteni săraci din Bangladesh care au obţinut în ultimii ani microcredite (împrumuturi mici destinate reducerii sărăciei) de la la ONG-uri locale, ajung uneori să îşi vândă organele pentru a putea înapoia suma de bani împrumutată. Potrivit presei internaţionale, în ţara asiatică, vânzarea de organe a devenit o consecinţă alarmantă a revoluţiei microcreditării.

148136714Lansată cu scopul de a reducere sărăcia, a încuraja antreprenoriatul şi a ajuta la emanciparea femeilor, microcreditarea reprezintă o formă de creditare destinată în special persoanelor sărace, celor care nu au un istoric de creditare verificabil sau celor care au fost respinşi de instituţiile bancare când au solicitat credite sandard. Suma de bani acordată este mai mică, iar creditorul poate fi o instituţie bancară sau una non-bancară.

Din 1997 şi până în 2011, peste 34 de milioane de locuitori ai Bangladeshului au accesat astfel de credite, iar în prezent există 20,65 de milioane de debitori în întreaga ţară. Mulţi dintre ei trăiesc sub limita sărăciei şi nu reuşesc să înapoieze banii primiţi. Pentru a plăti datoria la un ONG, o parte dintre debitori se împrumută la un altul sau la mai multe, iar dacă asta nu funcţionează recurg la vânzarea de organe.

„Ideea vânzării de organe nu este nouă, iar săracii din sudul Asiei recurg la această variantă de ani buni. Însă mai puţin cunoscut este faptul că din ce în ce mai mulţi oameni ajung aici pentru că se simt presaţi să înapoieze banii creditorilor”, relatează bbc.co.uk, într-un reportaj publicat recent. Mohammad Akhtar Alam, în vârstă de 33 de ani, le arată jurnaliştilor o cicatrice de peste 30 de cm cu care a rămas pe abdomen, după o operaţie prin care i-a fost scos un rinichi. Operaţia, ilegală în Bangladesh, la care s-a adăugat şi o îngrijire post-operatorie inadecvată l-a lăsat parţial paralizat şi cu un singur ochi „funcţional”.

Pentru a se întreţine, Mohammad are un mic magazin în satul Kalai, unde vinde orez, făină şi uneori dulciuri. Acum doi ani se afla în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile la 8 organizaţii non-guvernamentale şi a fost abordat de un bărbat, care l-a convins să îşi vândă un rinichi pe care ar fi urmat să primească echivalentul a circa 6.300 de dolari. Şapte zile mai târziu s-a întors acasă, de la un spital privat din Dhaka într-o stare critică şi cu o mică parte din banii care i-au fost promişi.

Potrivit profesorului Monir Moniruzzaman, de la Universitatea de Stat din Michigan, care cerceteză vânzarea de organe din Bangladesh de 12 ani, ca Mohammad mai sunt mulţi alţi săteni săraci, care nu văd altă ieşire din problema microcreditelor. Mai mult, profesorul susţine că reprezentanţii unor organizaţii pun presiune asupra împrumutaţilor, prin hărţuire verbală sau ameninţări.

Yahoo News

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 28, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.