Industria de îngrășăminte, pe cale de dispariție în România

Încă o industrie este pe cale să dispară din România. Patru fabrici de îngrăşăminte chimice au oprit producţia, iar alte trei fac disponibilizări. Aşa ajungem să importăm tot mai multe produse pentru fertilizare, care ne scumpesc legumele şi fructele. În aceste condiţii, agricultorii pot recurge la soluţii de avarie, ce se pot dovedi periculoase pentru sănătate.

526ea7ed95f9cfd71e000004Situaţia industriei de îngrăşăminte din România devine dramatică. Potrivit raportului făcut de Ministerul Economiei, primele combinate închise anul acesta au fost cele din Făgăraş şi Bacău, unde 1.000 de oameni au fost disponibilizaţi.

Cei rămaşi se ocupă acum de paza şi conservarea instalaţiilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Săvineşti, iar la Turnu Măgurele toţi cei 1.000 de muncitori sunt în şomaj. Oprirea combinatului din Slobozia este iminentă, iar la combinatul Victoria, cea mai importantă secţie, cea care producea metanol, a fost închisă.

Singurul combinat care încă funcţionează este Azomureş, însă acesta a pierdut jumătate din numărul de salariaţi, în ultimii ani.

În timp ce în România fabricile de îngrăşăminte se închid una după alta, în portul Giurgiu ajung tone de îngrăşăminte din import

Iarna trecută, reprezentantul salariaţilor de la Viromet Victoria spera ca angajaţii disponibilizaţi să fie rechemaţi la muncă. Dar de atunci situaţia s-a înrăutuţit şi mai mult.

„Anul viitor preţul gazului va creşte cu 160%, ceea ce înseamnă că practic acest combinat se va închide”, spune liderul de sindicat Valentin Pampu.

Combinatul din Bacău s-a prăbuşit mai devreme.

Închiderea fabricilor şi importarea îngrăşămintelor înseamnă costuri mai mari pentru fermieri. În lipsa lor, agricultorii caută alternative. O soluţie este nămolul din canalizările oraşelor, oferit gratuit de autorităţi. Dar, specialiştii atrag atenţia că aceste îngrăşăminte pot fi periculoase.

„Riscurile sunt ca nămolul să conţină metale grele şi atunci aceste metale grele pot trece în culturi”, spune Iulian Iancu, consultant de mediu.

Foştii miniştri ai economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu sunt acuzaţi de subminarea economiei naţionale pentru că în 2008 au oferit o reducere la preţul gazului folosit în combinatele de îngrăşăminte. Astfel, dacă gazele ieftine au ţinut această industrie să nu capituleze la începutul crizei, se pare că acum nu o mai poate ajuta nimic.

Digi24.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 28, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.