Expoziţie aniversară la Bucureşti, la împlinirea a 325 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română

Pe 29 octombrie, la Muzeul Național Cotroceni din București a fost vernisată expoziția "Io Șerban Cantacuzino, voievod, din mila lui Dumnezeu domn și oblăduitor al Ungrovlahiei – o domnie între tradiție și inovație”. Acest eveniment este dedicat sărbătoririi a 325 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română (1688) și domnitorului Șerban Cantacuzino, domn al Țării Românești între anii 1678 și 1688.

11221_p1886lcifji525n4g21ivu15b0a

La organizarea expoziției și-au adus contribuția: Muzeul Național Cotroceni, Patriarhia Română, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I” și Muzeul Municipiului București. Biblia de la București, sau a lui Șerban Cantacuzino cum mai este numită, a fost prima ediție integrală a Sfintei Scripturi în limba română. Tipăritura are 944 de file în format mare și a fost realizată între noiembrie 1687 și septembrie 1688. Ea ilustrează politica culturală a acestui domnitor, sub a cărui oblăduire s-au născut și alte tipărituri valoroase precum Liturghierul, Tetraevangheliarul, Apostolul etc.

Pe lângă Biblia de la București, expoziția mai cuprinde și numeroase obiecte liturgice din argint care au aparținut mănăstirii Cotroceni și documente emise de cancelaria lui Șerban Cantacuzino.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 1, 2013. Filed under Național, Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.