Comemorarea personalităţilor culturale careiene

Tradiția ardelenilor de a cinsti in fiecare an la 1 noiembrie memoria celor plecați la ceruri, a fost preluată de câțiva ani și de Centrul Cultural și Direcția de Cultură și Sport din Carei. Anul acesta panourile cu numele celor care și-au adus aportul la renumele cultural al Careiului, prin cele 4 instituții au fost așezate la intrarea in castel dinspre Monumentul Ostașului Român. Aici a fost pregătit și un loc special pentru aprinderea unei lumânari pentru sufletul celor plecați dintre noi.

comemorare-carei-1-cultura

comemorare-carei-2cultura

Evenimentul a fost dechis cu o alocuțiune rostită de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport, în limba română, iar Szucs Jozsef, referent la Centrul cultural, a rostit câteva cuvinte în limba maghiară.

De-a lungul timpului, în castel au funcționat 4 instituții de cultură: Casa de Cultură, Casa Pionerilor, acum Clubul elevilor și școlarilor, Muzeul Orășenesc și Biblioteca Orășenească.

Aceste instituții au fost slujite de oameni care au făcut ca un oraș mic să fie scris cu litere mari pe harta culturală a țării. Mulți dintre ei, din păcate, nu mai sunt azi primte noi  si  se cuvine să le cinstim memoria pentru aportul lor la  evolutia actului cultural in mica noastra urbe.

“După cum vedeți numele unor personalități sunt însoțite de poze pe care le-am obținut de la familii, prieteni sau de pe sait-urile de socializare. Fac un apel la cei prezenți ca în cazul în care dețin poze ale personalităților cărora nu am reușit să le obținem până acum, să ni le pună la dispoziție pentru a le așeza acolo unde trebuie”, a spus în cuvântul său Bogdan Georgescu.

Panourile vor rămâne la intrarea în Castel până în data de 4 noiembrie, astfel încât cei care nu au putut ajunge în această seară să aibă posibilitatea de a aprinde o lumânare în memoria celor care nu mai sunt, dar a căror amintire va rămâne veșnic vie.

Buletindecarei.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 2, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.