Dr. Ioan Corneanu și Lacrima Teocan Istrăuan și-au lansat cartea “Refugiații sătmăreni pe plaiurile hunedorene 1940-1945”

Vineri, 8 noiembrie, în Sala ,,Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, a avut loc lansarea volumului ,,Refugiații sătmăreni pe plaiurile hunedorene” volumul IV, Editura ,,Argonaut”, Cluj-Napoca, 2013, de dr. Ioan Corneanu și Lacrima Teocan Istrăuan. Moderatorul evenimentului a fost avocatul Vasile Moiș. De la început, domnia sa a arătat că apariția cărții se datorează ajutorului financiar al președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef.

DSCN0689La lansare a participat dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare, academicianul dr. Ioan Pușcaș, născut în localitatea martir Treznea, din județul Sălaj, Claudiu Sulea, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, din partea căruia a citit un mesaj, dr.Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Nationale Satu Mare, Nicolae Decsei din patea Comunității Evreiești Satu Mare și Gheorghe Toduț, din partea Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu.

Avocatul Vasile Moiș  a arătat că sunt două istorii, o istorie falsificată care există în unele manuale și o istorie adevărată, care se găsește în cărți care tratează adevărul istoric în mod obiectiv. O asemenea carte este și cea care s-a lansat ieri. Vorbitorul a mai făcut referire și la cele două evenimente cruciale din istoria poporului român, Tratatul de la Trianon care a consfințit granițele României Mari și Tratatul de la Paris din 1947, tratat care a fixat granițele existente astăzi. Cartea distinșilor autori, face publică o situație de arhivă, necunoscută până astăzi și situația populației românești nevoite să se refugieze din teritoriile cedate în urma Dictatului de la Viena.

Academicianul dr. Ioan Pușcaș, în cuvântul său a arătat că județul Satu Mare, numit de el, ,,leagăn al poporului român de 2000 de ani, un leagăn de suferințe și izbânzi stăpânit de noi întotdeauna”, are pilda voievodului Menumorut, care i-a răspuns ducelui maghiar Árpád că el nici din dragoste și nici din frică nu-i va ceda nici o palmă de pământ. Dr.Ioan Pușcaș s-a referit apoi, la gestul românilor sătmăreni, a căror delegație este an de an prezentă la comemorarea victimelor de la Ip și Treznea. Cartea de față impresionează printr-o temeinică documentare. Dr. Ioan Pușcaș a încheiat făcând referire la poezia lui Adrian Păunescu ,,Noi nu putem trăi fără Ardeal” și la faptul că județul Satu Mare și Sălaj au dat țării multe valori, pe dr. Vasile Lucaciu, Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu și mulți alții. Tot el a recitat poezia ,,Doina” de Mihai Eminescu.

DSCN0688Dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare i-a felicitat pe autori pentru frumoasa carte realizată, pentru efortul lor de a scoate la lumină trecutul acestor milenare meleaguri. În continuare au mai luat cuvântul Nicolae Decsei, din partea Comunității Evreiești Satu Mare, care a remarcat documentarea pertinentă a lucrării. Este o uriașă șansă că s-au putut consulta aceste documente, a spus el. Acest lucru nu se poate spune despre comunitatea evreilor pentru care lipsesc documentele. Dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Statului Satu Mare a arătat că acest volum exprimă respectul față de trecut, este ,,o carte prețioasă, o carte document” care reprezintă suferința românilor din teritoriile cedate în 1940. Ea arată legătura strânsă dintre instituțiile memoriei, muzeu și arhive. Drd. Gheorghe Toduț, din partea Direcției pentru Cultură și Patrimoniu a județului Satu Mare, a rostit cuvinte de apreciere la adresa autorilor care au lucrat enorm pentru a elabora această  lucrare. A considerat că este o carte care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă și că ea conține pagini care se citesc cu emoție.

Autorii în cuvântul lor, Lacrina Teocan Istrăuan și dr.Ioan Corneanu au mulțumit celor care au făcut posibilă apariția lucrării. Dr. Ioan Corneanu, căruia i se datorează înființarea Asociației Județene a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați, a mulțumit pentru sprijinul financiar primit din partea Consiliului Județean și a citit un emoționant mesaj al regretatului ziarist și scriitor Constantin Mustață, autor a peste 30 de lucrări despre Ardealul în suferință.

DSCN0693

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 9, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.