Proiectul de buget pentru anul 2014 este cel mai criticat din istoria României

FRBL, Fundația Romanian Business Leaders, face apel, printr-o scrisoare deschisă la statutul de administrator al ţării pe care îl are premierul Victor Ponta. Conducerea organizaţiei îi reaminteşte acestuia că nu este un „locatar obişnuit“ al unui bloc, fără a avea vreo putere în faţa vecinilor care nu îşi plătesc datoriile, a reparaţiilor care se fac cu întârziere şi care costă dublu sau în faţa nepăsării fiecărui administrator pe care blocul l-a avut de-a lungul timpului: „Ei bine, nu sunteţi un locatar obişnuit, domnule prim-ministru. Sunteţi administrator. Iar blocul e o ţară. România!“

08_mana_shutterstock_29_32267b15a4CIR, Consiliul Investitorilor Români aminteşte că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc., cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare şi altele: „În opinia noastră, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor“.

CIS, Consiliul Investitorilor Străini,  ia o poziție neobișnuit de dură și de tranșantă în ceea ce privește măsurile fiscale anunțate de guvern în perspectiva construirii bugetului pe anul 2014:

„Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi.“ 

„Această măsură de introducere a impozitului asupra construcțiilor speciale, corelată cu creșterea accizelor la combustibili și creșterea cu 25% a redevențelor pentru resurse minerale, cu excepția celor de petrol și gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive.”

CIS precizează că firmele nu au fost consultate de Guvern înainte de luarea deciziei de introducere a acestei taxe și că nu a fost prezentată, dacă există, „o analiză de impact a consecințelor acestui impozit, care va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrange indirect, prin preț, și asupra consumatorului final al produselor industriilor” respective.

„Lipsa de consultare în ceea ce privește adoptarea unor noi taxe va conduce în mod cert la menținerea opiniei conform căreia mediul fiscal românesc este dominat de o lipsă acută de predictibilitate atât de necesară proceselor de planificare investițională pe termen mediu și lung.”

„Va duce, mai departe, la o reconsiderare a poziției pe piața autohtonă din partea investitorilor, în sensul redirecționării investițiilor prezente și viitoare în jurisdicții care oferă o anumită stabilitate fiscală, cel puțin pe termen scurt și mediu.”

„Semnalele negative în ceea ce privește instabilitatea fiscală pot afecta într-un mod nedorit procesele de privatizare și/sau listare la bursă a companiilor de stat, inițiate de către Guvernul României, prin reducerea beneficiilor obținute de către statul român, blocarea sau chiar eșecul proceselor în sine.”

„Absența totală a procesului consultativ și posibila implementare în forma actuală a impozitului pe construcții speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilității procesului politic decizional.”

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR):

„O dovadă directă în acest sens o constituie profitabilitatea în scădere a afacerilor, scădere evidenţiată de scăderea veniturilor bugetare având ca sursă impozitul pe profit.“

„Majorarea taxelor se va traduce din păcate în nivelul de trai al cetăţenilor normali. Oamenii nu vor mai folosi maşinile proprii. Nu cred că într-o societate care în momentul de faţă are încă probleme de criză, de capacităţi de producţie nefolosite, deci în care există pe de altă parte impulsuri deflaţioniste foarte puternice, vom vedea o inflaţie semnificativă. Sunt luat prin surprindere de o taxare a stâlpilor de electricitate. Transelectrica va încărca factura consumatorului? Deodată au aruncat pe masă o problematică foarte largă, nediscutată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe.“

„Alocarea acestor fonduri în lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a României, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de către Parlament, propunere făcută public de către AOAR încă din anul 2009 şi refuzată sistematic de toate guvernele, ca şi cheltuielile constant neclare efectuate de CNADNR, reprezintă tot atâtea semne de neîncredere în politica fiscală şi de investiţii anunţată de Guvern”.

Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, atrage atenția că majorarea salariului minim pe economie de la 800 de lei la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014 și la 900 de lei de la jumatatea anului 2014, va afecta direct mii de microintreprinderi:

„Există o parte dintre IMM-uri decapitalizate pe criză, unde mai sunt și datorii la bugetul statului, cu o cerere scăzută pe piață, care sunt la limita subzistenței. La aceste firme, aceste creșteri, care sunt foarte mici, cumulate pot să creeze probleme inclusiv de supraviețuire. O să fie vorba de niște mii de firme."

Ion Roman, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Vrancea: „Sunt destule domenii care nu sunt impozitate corespunzător şi sunt destule firme care sunt impozitate simbolic. Fiscul nu face o verificare reală. Un exemplu va fi impozitul forfetar. Din calulele noastre, impozitul Grapini fiind mai mare decât impozitul Boc. Formula de calcul nu este una realistă”.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România: „Este vorba de modul în care a fost proiectat bugetul. Au mers pe variante prea optimiste. Este primul examen picat de doctorul Ponta şi pupilul său Liviu Voinea. Ceea ce este de mirare este faptul că bugetul, aşa cum a fost proiectat, a fost vizat şi de organismele internaţionale. E inexplicabil cum experţii care vin şi ne dau note au avizat acest buget. E o bilă neagră şi pentru FMI şi pentru Comisia Europeană”.

Camera de Comerț Americană (AmCham): „AmCham România îşi exprimă îngrijorarea fa­ţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ulti­ma vreme de către Guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu me­diul de afaceri, astfel de decizii determină o agra­va­re, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fis­cale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte“. 

„În lipsa unei strategii de ţară careia să i se cir­cum­scrie, sistemul fiscal românesc, în loc să se mo­der­nizeze prin mecanisme eficiente şi echitabile în spri­jinul dezvoltării ţării şi al eforturilor mediului de afaceri în condiţiile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucţie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupţie, evaziune fiscală şi creşterea comerţului ilicit cu produse accizabile.“

Radu Merica, președintele Camerei de Comerț Germane în România, critică în primul rând lipsa de predictibilitate a măsurilor convenite deja de Guvern cu finanțatorii externi:

„Le vad cu oarecare rezerve, în sensul că, dacă punem impozit pe construcții altele decât clădiri, trebuie să se stabilească exact modul de aplicare. Trebuie să vedem care este impactul – dacă spui despre electricitate, despre cablul de internet, e o mare nebuloasă.”

„Dacă eu îmi fac un plan de afaceri și salariul crește cu rata inflației și vine Guvernul și spune <<ia plătește tu, de mâine, cu 10% în plus>>, în multe zone, cu muncă necalificată – în special agricultura – fiecare trebuie să-și readapteze planul de afaceri. Măsurile trebuiau să fie discutate cu mediul de afaceri, trebuia analizat impactul".

Petre Răcănel, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie: „Vorbim de economie subterană şi de evaziune fiscală. Pe de altă parte, Fiscul nu a fost eficient şi nu a încasat suficienţi bani la buget. Este adevărat că ANAF a fost în reorganizare şi că s-a făcut disponibilizări de personal”.

Ionuţ  Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Noile taxe anunţate de guvern par dezechilibrate şi au impact semnificativ asupra inflaţiei (impactul direct, matematic, este de circa 0,5-0,6%). Noile taxe menţin economia într-o zonă de creştere economică slabă. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar avea un impact bugetar iniţial negativ de circa 1% din PIB pe an, o sumă care poate fi compensată doar dacă aducem toate formele de venituri în baza de impozitare.”

Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 12, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.