Jurnalistul Cornel Nistorescu și-a lansat cea mai recentă carte a sa, intitulată „Români, vi se pregătește ceva!”

"Români, vi se pregătește ceva!" este titlul ultimului volum al cunoscutului jurnalist Cornel Nistorescu, volum apărut recent la Editura Campania din București, cu subtitlul ,,Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale din Expres (1990-1995)”. Este considerată una din marile cărți ale istoriei recente a României, scrisă cu o perseverență și tenacitate de invidiat, zi cu zi, o carte mare și totodată un eveniment editorial.

imagesCornel Nistorescu s-a născut în 1948 în satul Turmaș, comuna Mărtinești, județul Hunedoara. Liceul l-a absolvit la Orăștie iar licența în filologie a obținut-o la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj, în anul 1974. Înainte de 1989, fost ziarist la "Viața studențească", "Amfiteatru", "Scânteia tineretului" și "Flacăra". După 1989 a activat la "Expres" (ca director și fondator), "Evenimentul Zilei" (ca director) și "Expres Magazin". A mai colaborat la "Foaia Transilvană" din Cluj-Napoca și "Ediție specială" din Craiova. Din 2009 conduce ziarul "Cotidianul". A fondat Radio Total și până în prezent a publicat trei volume de proză, documentare și reportaje: "Întâmplări în liniștea unei fotografii" (1978), "Paradisul provizoriu" (1982) și "Propietarul de iluzii" (1988).

Generalul (r.) Aurel Rogojan, autorul incitantului volum "Fereastra serviciilor secrete", consideră că prin volumul său, Cornel Nistorescu ”va fi receptat ca o conștiință reprezentativă a neamului său, mereu prezent acolo unde doare”. Cornel Nistorescu susține că în decembrie 1989 am trecut de partea cealaltă a prăpastiei, pe un pământ șubred, mai sărac, în țărâna căruia se ascundea cu dibăcie scheletul aceluiași stat totalitar de care fugisem mâncând pământul și de care crezusem că am scăpat. Avem în față o carte avertisment, despre perioada tulbure parcursă de România după 1990. În carte ne rețin atenția o serie de epistole, în primul rând cele adresate lui Ion Iliescu ,,căruia i-am dat 12 ani din istoria României”, dar și epistolele adresate lui Virgil Măgureanu, Nicolae Văcăroiu sau Theodor Stolojan și alții. Într-o epistolă adresată lui Göncz Árpád, președintele Ungariei, Cornel Nistorescu i-a promis că îi va fi în continuare prieten dar și soldat la nevoie. Cornel Nistorescu ajunge la concluzia că în decembrie 1989 gazetarii de investigații au fost mai periculoși decât teroriștii, iar “esența revoluției a fost o banală schimbare a caselor”. Citind cartea lui Cornel Nistorescu ni se derulează în fața ochilor viața de fiecare zi, din perioada 1990-1995. Cartea merită citită, dacă vrem să aflăm realitatea din acei ani, mai ales de către tineri care o cunosc din auzite. Merită citiă deoarece atunci, undeva în speranțele și sub agitața românilor, “se ascundea marele dinozaur al comunismului, statul totalitar, cu structurile sale de oțel, prelungite și ele pe neașteptate în tot felul de combinații economico-politice și de siguranță națională. Iar printre toate acestea, mișunând ademenitor, cu idei noi, principii, ajutoare, oferte de susțínere materială, agenți americani, francezi, englezi, germani, unguri și chiar ai Moscovei”.

Cornel Nistorescu expune în final un adevărat crez jurnalistic. Îi îndeamnă pe tinerii jurnaliști să fie drepți și să spună adevărul. Permanent să caute calea cea bună. Tinerii jurnaliști să fie alături de cei care suferă pe nedrept. Jurnaliștii să apere onoarea și demnitatea celor care o au și să nu ierte prostia, minciuna și fățărnicia. ,,Fiți aspri în fața relei-credințe, a hoției și egoismului. Puneți punctul pe i. Fiți acolo unde arde și doare”, scrie Nistorescu.

                                                                                                                                        Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 13, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.